"Екологът Ирина Бокова" ще работи за "касиера на Путин"

Доскорошният генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е предложена за член на борда на руския производител на изкуствени торове "Фосагро", съобщи компанията. Тя най-вероятно ще стане първата жена в Управителния съвет, но и влиза в най-голямата подобна компания в Русия, защото имала "международна експертиза в областта на защитата на околната среда", обяснява московският в. "Комерсант".

Бокова е предложена за т.нар. независим директор, т.е. не е представител на акционер и не заема ново място, а е част от разширяването на борда с още трима души. Основният акционер и председател на съвета е милиардерът Андрей Гурев (той е в най-новия списък на САЩ, известен като документът "Кремъл" или списъкът "Путин", а синът му със същото име е изпълнителен директор), коментира, че "това съответства на най-добрите практики и стандарти за корпоративно управление".

"Комерсант" не посочва какво разбира Бокова от управление на бизнес с торове, но изтъква, че "всъщност в системата на ООН тя е отговаряла за устойчивото развитие на планетата и това ще е приемливо за абсолютно всички категории инвеститори във "Фосагро".

Връзката между Бокова и компанията идва от това, че руснаците са финансирали програми на ЮНЕСКО извън бюджета на световната организация за образование, наука и култура - дарение за млади учени, занимаващи се с т.нар. зелена химия и устойчиво развитие. Тя има и връзки с водещи научни институти по света, което може да бъде полезно за реализиране на новата стратегия на "Фосагро" за развитие до 2025 г., пише още в статията на "Комерсант".

Връзката с Путин

Чрез акционерната си структура компанията свързва Ирина Бокова и с един от най-близките хора до президента Владимир Путин. Това е Владимир Литвиненко, който от самото начало на президентската кариера на Путин неизменно оглавява предизборния му щаб в Санкт Петербург - родния град на държавния глава. След изборите през 2000, 2004 и 2012 година неотдавна той отново стана един от председателите на щаба за изборите на 18 март 2018 г.

Литвиненко е и вторият по големина акционер във "Фосагро" - по данни от февруари миналата година той е контролирал 14.52% от акциите. След това семейство Гуреви се раздели с част от акциите си и сега делът му се увеличи през април 2017 г. до 19.35%. Само през юли миналата година стойността на този пакет бе почти 60 млрд. рубли ($1.01 млрд.). След това разместване семейството на бившия сенатор на Мурманска област остана с 48.8%, а бившият генерален директор Игор Антошин е трети със 7.07% от акциите.

Освен това Литвиненко от дълги години е ректор на Националния минно-геоложки университет "Горный" в Санкт Петербург и в момента член на борда на "Фосагро" е първият му заместник Наталия Пашкевич.

Кой е Литвиненко

През университета, в който цял живот работи 63-годишният Литвиненко, минава и близката връзка с Путин. Неведнъж руски издания са твърдели, че той не само е негов приятел, но е и реалният автор на дисертацията му "Стратегическо планиране на възпроизводството на минерално-суровинната база на региона в условията на формиране на пазарни отношения". Дисертацията на ексофицера от КГБ, която малцина са виждали в оригинал, е защитена през 1997 г. - три години след като Литвиненко става ректор, какъвто е и до днес. През 1997 г. той е ръководител на научния съвет, пред който е защитена дисертацията. През 1994 г. Путин става зам.-кмет на Санкт Петербуг в екипа на Анатолий Собчак с ресор външнотърговски отношения.

През 2006 г. анализатори на американския институт "Брукингс" съобщиха, че текстът е мащабно плагиатство - 16 от уводните 20 страници съдържат обширни текстове от статията от 1978 г. "Стратегическо планиране и политика" на професорите Уилям Кинг и Дейвид Клиланд. Изследователи на биографията на Путин са писали, че в последните години на бившия СССР за обучение и вътрешна употреба в КГБ са преведени няколко водещи западни издания по стратегическо планиране.

Един от "сенчестите касиери"

Олга Литвиненко - дъщерята на Владимир Литвиненко, каза в интервю за Радио "Свобода" на 24 януари, че баща ѝ е "един от сенчестите касиери на Путин".

"Баща ми, подобно на Ролдугин, държи капитал на Путин. Това се илюстрира от делото ЮКОС, когато един от най-значителните активи - предприятието "Апатит" (основният актив на "Фосагро"), просто бе отнето от законните акционери. При тях се явил човек, представил се като приближен на Путин, и им обяснил, че ако сега не продадат компанията на много ниска цена, тя просто ще повтори съдбата на ЮКОС и ще бъде унищожена", разказва Олга, която е с полско гражданство и живее в чужбина, след като преди 6 години бяга от Русия със сина си. "Сега този актив е в структурата на "Фосагро", баща ми е вторият по големина акционер след Андрей Гурев с почти 20% и това е пример за корупционни схеми, зад които се крият парите на Путин."

"Апатит", базиран в град Кировск в Мурманска област, стана жертва на разгромяването през 2003 г. на бизнеса на олигарха Михаил Ходорковски, тъй като се контролираше от неговата група "Менатеп". Именно благодарение на акцията около "Апатит" Владимир Литвиненко става доларов милиардер. Разривът с дъщеря му е толкова дълбок, че бившите ѝ сътрудници, докато тя е депутат от парламента на Санкт Петербург (2007 - 2011 г. от партия "Справедлива Русия") са арестувани и осъдени в няколко дела.

На 24 януари Олга Литвиненко представи в парламента на Литва доклад за това как Путинова Русия използва международни правни споразумения като инструмент за преследване на политическите опоненти на Кремъл зад граница.

"Най-богатият ректор на Русия"

Едно от последните разследвания за Литвиненко, публикувано през декември 2016 г. от Transparency International, доведе до това, че медиите започнаха да го наричат "най-богатия ректор на Русия".

Според организацията за борба с корупцията част от площите в жилищен комплекс върху терен на университета на Литвиненко се е оказала в ръцете на компании, свързани с него. Преди това изданието "Деловой Петербург" направи поредица от публикации за това как "земи и сгради за 7 млрд. рубли преминаха от университета към хора, близки до ректора Владимир Литвиненко".

Човекът, който ръководи научна институция, бе предложен миналата година от "Росимущество" за член на борда на петролната компания "Башнефт".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини