5 забележителности (освен Сурва), които да видите в/около Перник

    Този уикенд към Перник ще се стекат хиляди, за да наблюдават участниците в един от най-големите фестивали в Европа - международния маскараден кукерски фестивал „Сурва“, пише profit.bg.

    Броят на участниците през тази година е рекорден – очаква се те да са над 7 хиляди, съобщават организаторите.

    Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

    Перник обаче, който е вторият по големина град в Западна България (след София) с населението си от 93 хиляди души, има още какво да предложи на туристите.

    Вижте още пет забележителности в миньорския град и околностите му, които си заслужава да посетите:

    Подземният минен музей

    Той е уникален за Балканите. Намира се в две от галериите в първия подземен рудник у нас, работил от 1891 до 1966 г. В автентична минна атмосфера посетителите на музея могат да проследят развитието на минното дело през вековете.

    Крепостта Кракра

    Сигурни сме, че помните скандала около реставрирането на крепостта Кракра. Каквито и асоциации обаче да ви навява името й, трябва да знаете, че това е една от най-големите български крепости. В миналото оградени от стените й са били около 50 декара. Самите крепостни стени са с дължина от близо 800 метра. Над укреплението е властвал Кракра Пернишки - един от най-могъщите български боляри от времето на Самуил.

    Пещерата Духлата

    Наричана още Боснешката пещера, тя се намира в близост до пернишкото село Боснек. Това е най-дългата пещера у нас - с дължина 17 600 м и с дълбочина 53 м. Това е и една от най-сложните лабиринтни системи в България, приютила както удивително красиви пещерни езера и водопади, така и 22 различни вида животни, сред които 6 вида прилепи.

    Гигинският манастир

    Наричат го още Църногорски манастир. Носи името „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ и се намира в подножието на връх Тумба, близо до град Брезник. Създаден по времето на Второто българско царство и многократно разрушаван и възстановяван, днес манастирът е реставриран и добре поддържан.

    Ждрелото на река Ерма

    Намира се в близост до град Трън, заради което е популярно и като Трънското ждрело. Представлява удивително красив каньоновиден пролом на река Ерма. Дължината му е 2.8 км, а местността е живописна и предлага невероятни гледки за любителите на природата.

    Източник: http://www.blitz.bg/

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини