Преизбраха Пучдемон за президент на Каталуния

Каталунските сепаратистки партии, които спечелиха регионалните избори в испанския регион, са се договорили да изберат отново Карлес Пучдемон за президент на регионалното правителство, предаде Асошиейтед прес.

В момента Пучдемон в Белгия, а заповедта за задържането му е издадена след провеждането на референдум за независимостта на Каталуния. Испанските власти се отказаха от европейската заповед за арест на Карлес Пучдемон, но връщането му в Испания би могло да доведе до обвинения в бунт и противодържавна подривна дейност, които могат да го вкарат за десетки години в затвора. неговите политически съюзници,  които останаха в Испания или се върнаха в страната,се намират в затвора с подобни обвинения.

Адвокатите на парламента на Каталуния трябва да разгледат предложенията Пучдемон да прочете обръщението си чрез видеозапис от чужбина или пък друг депутат да го прочете вместо него.

На изборите през декември обаче партията на Пучдемон „Заедно за Каталуния“, „Републиканска левица на Каталуния“ на вкарания в затвора бивш каталунски вицепремиер Ориол Жункерас и антикапиталистическата „Кандидатура за народно единство“ –  спечелиха общо 70 места в местния парламент, с две над необходимата бройка за мнозинство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини