Днес е Зимен Кръстовден, край на мръсните дни

В народния календар днешния ден се нарича Зимен Кръстовден. Попова Коледа, Водокръщи, Кръстци, Водокръст.

Според вярванията това този ден затваря цикъла на "мръсните дни", които започват от 25 декември. Това са дните в християнския календар, в които новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщение.

Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои. 5-ти януари е първи от поредица водни обреди. Следват го Йордановден и Ивановден, а водните имена на двата празника са Водица и женска Водица.

На Зимен Кръстовден Сутринта в църквата се отслужва служба, а водата се кръщава и освещава. Свещеникът обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се вярва, че се пропъжда лошото и болестите от дома, а като благодарност стопаните слагат по паричка в менчето на свещеника.

Народното поверие разказва, че ако китката босилек замръзне, то годината ще бъде много плодородна. Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят. Ако вечерта на 5-ти януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината.

Днес имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини