ГЕРБ и Доган срещу БСП за вота на недоверие. Преглед на печата

Колизиите около готвения от БСП вот на недоверие са водеща тема за съботните вестници.

"Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи три извода от обръщението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към партийния елит в четвъртък вечерта. Първият е, че Доган подкрепя премиера Бойко Борисов. "Борисов се притесни от напрежението в страната, вот на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов", се казва в изявление на Нинова. "За почетния председател на ДПС патриотите в управлението са грешка. Разбирайте в подтекст: махни ги и ние ще те подкрепим. Тоест, няма нужда от нови избори, има нужда от смяна в правителството на едните с другите", смята Нинова. В него се посочва още, че БСП иска промяна на модела на управление, а не просто смяна на "патриотите" с ДПС в правителството. "Всички да пазим стабилността. Но коя стабилност? Стабилно се закриват болници, стабилно се вдигат цени на вода и ток. Стабилно сме първенци по корупция и най-бедни в Европа, стабилно една прослойка става все по-богата, а народът все по-беден, стабилно расте броят на неграмотните деца и стабилно изчезваме като народ. Стабилно всеки месец има протести срещу това правителство", се казва още в изявлението. Корнелия Нинова посочва още, че вот на недоверие ще има, тъй като има решение на когреса на БСП и парламентарната група ще го внесе. "Не сме в предишната ситуация с 38 депутати, която налагаше да търсим гласове от ДПС. Сега сме осемдесет и продължаваме напред. Очевидно оставаме единствената опозиция и алтернатива. Хората да избират. Техният глас ще реши", завършва изявлението." - в. "Дневник".

"Ако вотът мине, какво пpавим? Няма паpтия от опозицията, готова да поеме днеc yпpавлението. Пpавителcтвото на Бойко Бориcов и ГЕРБ няма алтеpнатива, а пpедcpочни избоpи ще pазклатят cтабилноcтта на дъpжавата. Тези двe поcлания отпpави почетният пpедcедател на ДПС Аxмед Доган в cловото cи пpед елита на паpтията. Така Сокола отговори на Бойко Боpиcов, който пpеди дни го пpизова да ycмиpи xоpата cи по повод пpедcтоящия вот на недовеpие към пpавителcтвото веднага cлед cтаpта на евpопpедcедателcтвото. Пpемиеpът попита дали почетният пpедcедател на ДПС, който в интеpвюта винаги поcтавял на пъpво мяcто дъpжавата, и този път ще поcтъпи тaка." - в. "24 часа".

"Въпреки трепетните заявки за "демонтаж" на управлението от последните месеци от началото на 2018 година ДПС ще има нова задача - в месеците на българското европредседателство да поддържа стабилността. Новият политически курс беше зададен от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който обяви в четвъртък пред тесния партиен елит, че формацията не трябва да участва в готвения от БСП вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. "Дълг на гражданското общество и на всички политически сили е да гарантират сигурността и стабилността на държавата", призова Доган и дори уточни, че правителството няма алтернатива. И ако управляващите оцениха думите му като "национално отговорни", лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви: "Доган подкрепя Борисов". Тя се зарече "стабилно" всеки месец да има протести срещу това правителство. Позицията на ДПС обаче бетонира сегашното правителство поне за идните 6 месеца, а вероятно и след това. В традиционната си новогодишна реч Доган не само даде нови насоки на ДПС в упоритата им тиха подкрепа на всяка власт. Но и я обвърза с предстоящото европредседателство. Той предупреди, че готвеният вот на недоверие, който така или иначе нямаше да мине, няма да е успешен, но и не предлага алтернатива. Според него към днешна дата опозицията не може да поеме отговорността за управлението на страната. "Ако целта е "стани да седна", не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом. Защото, първо, фактът, че тотално ще се изпортим, може някак да се преглътне. По-важното е друго: това правителство няма да има по-дълъг живот от няколко месеца. И отново влизаме в опасната спирала на предсрочни избори само и само да си намерим място в централната властова система на държавата", разяснил той. Доган призовава и всички партии, медиите и гражданското общество за "стабилност". "Уважаеми колеги, представители на четвъртата власт, покажете какво можете. Дайте вашия позитивен дял в общата отговорност за стабилността на България! После си дискутирайте темата за връзката на свободата и отговорността на словото", заръча той. Думите на почетния председател на ДПС създадоха вълна от смълчаване в парламентарните редици на движението. Допреди часове "говорители" на партията се заканваха, че в следващите месеци ще внасят вот след вот на недоверие срещу кабинета. За разлика от тях, Корнелия Нинова заяви, че няма да се откаже от намерението да се тества коалиционната стабилност на 17 януари. "Борисов помоли Доган за помощ и я получи", заяви Нинова. Според нея от обръщението на Доган се вижда предложение ДПС да смени патриотите в коалиционната формула на кабинета "Борисов". "Всички да пазим стабилността. Но коя стабилност? Стабилно се закриват болници, стабилно се вдигат цени на вода и ток. Стабилно сме първенци по корупция и най-бедни в Европа, стабилно една прослойка става все по-богата, а народът все по-беден, стабилно расте броят на неграмотните деца и стабилно изчезваме като народ, каза Нинова." - в. "Сега".

"Борисов: Няма кой да замести нашето управление, това го знае всяко дете

Понеже Ахмед Доган знае технологията на управление, а и много добре познава и БСП, защото е бил няколко пъти в коалиция с тях, познава неговата партия и им казва: "Има ли кой да замести това управление? Няма". И това го знае и дете, всяко дете тук, и социологическите поручвания, дори и на червените соц агенции, показват, че ГЕРБ е водеща политическа сила. Сиреч, ние вместо да се съсредоточим за шест месеца да изкараме макар и малък, но дори позитивен дивидент за България, ние искаме да си изкараме кирливите ризи на показ. Добре, да го направим!" - в. "Стандарт".

"Какво каза г-н Доган - и на БСП , и на ДПС, ще ги свалим ГЕРБ и Патриотите, но когато сме готови да управляваме. Ако го направим сега с някакви инструменти, след 2,3 месеца те пак ще ни свалят нас. Това им каза, "Изчакайте си времето, сега не сте готови." Нито е казал ние с ГЕРБ ще управляваме или еди какво си. Той се обърна на практика към БСП и към неговите. "Не бързайте, стани да седна. Сега са по-добри от нас. В Общи линии това, което Борисов прави и за съседите ни, и за Балканите, е добро. Нямаме такъв човек. Ще си го подготвим, след година, две или три и ще ги свалим и ще управляваме . Това на практика им каза и според мен правилно им го каза, иначе ще е катастрофа, но ние сме го минали това. Ще докарат един нов Орешарски, след три месеца ще падне", коментира Бойко Борисов." - в. "Труд".

"Няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори. Прав е Доган. И от БСП го казват, но под сурдинка. Същото показват и социологическите изследвания - няма условия за предсрочни парламентарни избори." Това заяви в предаването "Тази сутрин" по БТВ зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Той коментира словото на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган пред актива на партията вчера вечерта. Сериозно политическо изказване - така оцени словото на Доган Цветанов. Готови сме за вота на доверие, ако бъде внесен, подчерта Цветан Цветанов. И постави под съмнение внасянето на вота. Речта на Доган се различава малко от позицията на парламентарната му група, коментира Цветанов. В момента виждаме, че има национално отговорно говорене, че не е необходим вот на недоверие, смята вторият човек в ГЕРБ. ДПС, разбира се, че са опозиция, каза Цветанов. И анализира, че двата полюса, които могат да имат управление са ГЕРБ с патриотите и БСП с ДПС..." - в. "Стандарт".

Проблемите на армията също са във фокуса на всекидневниците.

"След 2019 г. България може да остане без бойни кораби. Това каза във Варна командващия на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Според него рискът идва от факта, че реализацията на проекта за строителството на новите кораби вече е закъснял с почти 2 години. Повод за изказването на Петев стана провалът на сделката за строителство на два нови патрулни кораба за военноморския ни флот. Проектът бе на стойност 820 млн. лв. с ДДС и бе спечелен от варненската корабостроителница "МТГ Делфин". На 20 декември обаче министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че сделката е провалена, тъй като дружеството се е отказало от нея. Мотивът за това било реалното намаляване на стойност на проекта за инвестиционен разход с 20% заради въведения от 1 януари 2017 г. ДДС върху военните сделки. Така сумата от 820 млн. лв. за строителството на двата патрулни кораба на практика е намаляла със 164 млн. лв. Според контраадмирал Митко Петев причина за провала са станали и публикации в медиите, в които са били изразени съмнения за прозрачността на процедурата за избор на строител на двата патрулни катера. "Това не остана незабелязано от чуждестранните партньори на варненската фирма "МТГ Делфин" от Германия, Франция и Холандия, е казал Петев. Те са преценили, че съществува финансов риск за реализирането на проекта". Според командващия на Военноморските сили тези подозрения са повлияли и на банките, които е трябвало да финансират сделката. Това, което предстои в близките месеци е проектът за строителство на катерите да бъде преработен и отново да бъде внесен за одобрение от Народното събрание. В новия си вариант той щял да бъде в размер на над 1.4 млрд. лв. Заради изоставането на проекта за строителство на новите кораби правителството трябва да ускори процедурите за финансиране на възстановяването на фрегатите, с които в момента разполага армията ни, е казал още Петев. Според него в критично състояние се намират и старите руски кораби, които все още са на въоръжение във ВМС. Това означавало, че след 2019 г. страната маже да се окаже в невъзможност да защитава морския си суверенитет, тъй като съюзниците ни в НАТО могат да окажат помощ само при нарушаване на териториалните ни води, но не и за защита на изключителната икономическа зона на България..." - в. "Сега".

"Каракачанов чака от догодина доброволна военна служба Моята амбиция за следващата учебна година от 15 септември да има военно обучение в училищата в 10 и 11 клас, като се надявам, че по това време ще можем да въведем и в действие и Закона за доброволната военна служба, заяви в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той бе на посещение в града за среща с областния управител Галин Григоров, където представи и пилотния проект на МО за патриотично възпитание чрез изкуство, предаде БГНЕС. Каракачанов припомни, че Законът за доброволната военна служба е записан в програмата за управление между Обединените патриоти и ГЕРБ. Той ще касае онези младежи и девойки, които са навършили 18-годишна възраст и имат желание доброволно да служат. В момента се работи по текстовете на законопроекта, като предстои да се уточни периодът на служба - 6 или 9 месеца..." - в. "Сега".

"Сега ако някой млад човек иска да служи половин година, една година, не може да го стори, защото трябва да подпише договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило няколко въпроса - първо военната подготовка на младото поколение, и второ програма с недокомплекта във въоръжените сили, което е 5500 души. Ще се ползва материалната сегашна военна база, която ще бъде достатъчна да поеме доброволните войници", заяви вицепремиерът..." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини