ЕС предприе безпрецедентни действия срещу Полша

Европейският съюз прие безпрецедентни дисциплинарни процедури срещу Полша, които могат да доведат до налагане на санкции на Варшава.

Европейската комисия излезе със съобщение, в което се казва, че предлага на Европейския съвет да приеме решение в съответствие с Член 7(1) от Договора на ЕС.

ЕК предприема действия, за да защити върховенството на закона в Европа, както и независимостта на съда в Полша, се отбелязва в съобщението.

Въпреки че почти две години бяха полагани многократни усилия да се обвържат полските власти с конструктивен диалог в контекста на работната рамка за укрепване върховенството на закона, Европейската комисия днес заключи, че има реален риск от сериозно нарушаване върховенството на закона в Полша, се пояснява още.

Комисията отбелязва, че предприетите в Полша съдебни реформи (13 закона за период от 2 г.) означават, че съдебната система в страната е под политически контрол. При липсата на независимост на съдебната система сериозни въпроси възникват относно ефективното прилагане на законите на ЕС, отбелязват от ЕК.

Ако полските власти не приложат препоръките на Брюксел, Европейската комисия е готова да предприеме допълнителни мерки.

Брюксел също така предприе и следващата стъпка, която е изправяне на Полша пред Съда на ЕС заради нарушения на законодателството на съюза.

Полските власти трябва да изпълнят препоръката на ЕК в рамките на три месеца и да информират съюза, че мерките са влезли в сила.

Според Член 7 Варшава може да бъде лишена от право на глас в Съвета на ЕС.

За първи път в историята на ЕС се задейства този член.

Реално налагане на санкции на Полша може да стане по време на втора фаза и само с единодушната подкрепа на всички страни членки на ЕС, но без Полша.

Унгария вече обяви, че ще наложи вето, което означава, че е малко вероятно да се стигне до санкции.

Брюксел се надява началото на процедурите да има значително символично влияние.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини