Най-странните научни открития на 2017 год., които могат да променят представите ни

Тази година най-вероятно ще бъде запомнена с президентските туитове и възхода на криптовалутите. Но в научната сфера има също вълнуващи пробиви - от космически явления до създаването на животни в лабораторна среда и произхода на човешкия род  Технологичното и научното развитие на човечеството достигна ново стъпало през 2017 година.

Гравитационни вълни
Няколко пъти учените са засичали гравитационни вълни, идващи от сблъсъка на огромни черни дупки, но оставаха със съмнения относно произхода, свойствата и съществуването им. През октомври тази година те за първи път успяха да наблюдават появяването на тези вълни след сблъсък на неутронни звезди на разстояние 130 милиона светлинни години от Земята. Освен че изследването потвърждава съществуването на гравитационните вълни, то доказва също, че редки елементи като злато, платина и уран са продукт на подобни сблъсъци.

Скрито помещение в Хеопсовата пирамида
Японски и френски учени изследваха вътрешността на Великата пирамида в Гиза през ноември тази година, като проследиха на поведението на  космически частици (мюони), които проникват през структурата на пирамидата. Така те установиха, че в Хеопсовата пирамида има неоткрито празно помещение. Все още няма конкретни сведения за смисъла и значението му.

Ново (четвърто) състояние на материята
Всеки в училище е учил трите състояния на материята - твърдо, течно и газообразно, но сега за първи път учените успешно създадоха напълно нова форма на материята, наречена "времеви кристали". Кристалите имат странна атомна структура, която се повтаря не само в пространството, но и във времето, поставяйки ги в постоянно движение без енергия. Това може да звучи абстрактно, но учените са развълнувани, защото тези кристали могат да са предвестниците на нова ера във физиката. И на практика новото състояние може да предизвика революция в съхраняването и предаването на информация в квантовите компютри.

Антарктика се разпада
През 2017 г. Антарктида загуби парче с размер на 3600 квадратни километра. Учените смятат, че отделянето не е в резултат от глобалното затопляне, но ще има значителен ефект върху него. Очаква се айсбергът да отплава към по-топли води и да се разтопи, което ще повлияе на световното ниво на океаните.

Изкуствена матка
Едно от най-значимите събития в науката тази година бе инкубирането на агнешки ембриони в торби с медицински течности. Експериментът имаше за цел да разработи метод за инкубация на човешки бебета родени в шестия месец, който е достатъчно безопасен и би осигурил нормалното развитие на децата. Въпреки че технологията все още не е достатъчно стабилна за прилагане върху хора, това е само началото на цяла нова ера във възпроизвеждането на животински и човешки организми.

Тук сме от много години
Най-ранният етап от развитието на човека е свързан с Балканите и Източното Средиземноморие, а не с екваториална Африка. Сензационната новина беше оповестена за първи път официално през май от български и немски учени. Предчовеците са живели преди повече от 7 милиона години по нашите земи, доказват останки от първите хоминиди, намерени край Чирпан и Атина - челюст и зъб , които са най-ранните известни.

"Живо лекарство", което може да убие рака
Лекарство за имунотерапия, което превръща в собствените кръвни клетки на пациента в убийци на рака, чака одобрение от американската FDA. В скотошно клинично проучване лечението било приложено на пациенти с напреднал лимфом, които не са се повлияли от стандартното лечение. След три месеца 37% от пациентите не показвали признаци на рак. Учените се надяват, че терапията може да бъде следващата голяма крачка напред в лечението на рака.

Осми континент под океана
Учените представиха доказателства за съществуването на нов континент в югозападния Тихи океан под Нова Зеландия, наречен Zealandia. Въпреки че е 94% под водата, геолозите твърдят, че отговаря на всички важни критерии, за да бъде признат за осми континент на Земята. Засега никой научен орган официално не признава континента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини