Няма данни френските бебешки храни със салмонела да са били внасяни у нас

Към момента няма информация в България да са доставени засегнати партиди бебешки храни на френската компания "Лакталис", съобщи Българската агенция за безопасност на храните.

Френските власти забраниха продажбата на мляко за бебета и още няколко бебешки храни, произвеждани от компанията "Лакталис" (Lactalis) за Франция и за чуждестранни пазари, след като бе установена салмонела в храните.

Френското министерство на икономиката и финансите публикува списък с над 600 партиди, които са забранени за консумация и са предприети мерки за изтеглянето им от пазара. България не фигурира в списъка с продуктите и партидите на френските власти.

БАБХ публикува списъка със забранените партиди на френското министерство.

В началото на декември Lactalis информира френските власти за 20 случая на салмонела при кърмачета на възраст под шест месеца след като са консумирали продуктите на групата. След това Lactalis изтегли 12 от своите продукти за кърмачета. Но миналата седмица бе съобщено за пет нови случая на салмонела, включително бебе, което е било нахранено с продукт на Lactalis, който не е в първия списък изтеглени продукти. Бебетата вече са се възстановили.

Френското министерство на икономиката публикува списък с 620 партиди продукти Lactalis, които подлежат на изземване и са забранени за потребление и износ, което се равнява на почти 7 000 тона стоки.

Lactalis смята, че замърсяването се е случило в една от сушилните кули в северозападна Франция в началото на май тази година. Като предпазна мярка, производителят реши да оттегли всички продукти, произведени от 15 февруари 2017 г. и затвори съответните съоръжения за почистване и дезинфекция.

Lactalis е един от най-големите производители на млечни продукти в света и има 229 производствени обекта в 43 страни. Притежаваната от една фамилия млечната група е базирана в Лавал, западна Франция, и е известна с марки като масло Président и органично кисело мляко Rachel’s Organic. Миналата година Lactalis регистрира приходи от 17 млрд. EU, по данни на FT.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини