Манатарка на ден държи доктора далеч от мен

Поредната суперхрана е нещо, което повечето от нас вече хапват редовно – обикновените гъби. Според изследователски екип от Пенсилванския университет, гъбите съдържат голямо количество от два важни антиоксиданта: ерготионеин и глутатион, за които учените смятат, че забавят стареенето и предпазват от заболявания като рак, коронарна болест на сърцето и Алцхаймер.

Учените твърдят, че без съмнение гъбите са най-богатите източници на тези два антиоксиданта, а при един конкретен вид съдържанието е най-високо – манатарката.

Според изследователи това е причината в някои държави като Италия и Франция, където диетата включва повече ерготионеин, да има по-малко случаи на невродегенеративни заболявания.

За разлика от повечето т.нар суперхрани, манатарките са харесвани от мнозина. Макар че трудно се намират пресни, с изключение на есенния сезон, те се предлагат под друга форма, например изсушени. Ерготионеинът и глутатионът са устойчиви на топлина, затова топлинната обработка не им влияе. Накиснете ги за 10 минути в топла вода преди употреба. Не изхвърляйте течността, бихте могли да я използвате като бульон.

Богатият вкус на манатарките ги прави идеален избор за ризото, но те ще добавят аромат и на много други ястия с месо и зеленчуци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини