EС създава „акумулаторен съюз” за ерата на електромобилите

Брюксел иска да противопостави на конкуренцията от Азия и САЩ обединен европейски производител на акумулатори, създаден по модела на самолетостроителната компания Airbus.

Коя е най-важната и най-сложна част в автомобила? Точно така – моторът. Но само, ако става дума за автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Електрическите мотори по конструкция са по-опростени и се състоят от много по-малко детайли. Затова най-важният и скъпоструващ елемент на електромобила е акумулаторната батерия. От нея зависи цената на превозното средство и продължителността на пробега без презареждане.

В Европа, но най-вече в Германия, има отколешни традиции в автомобилостроенето. Но европейците се оказаха неподготвени за започващия световен бум на електромобилите. Батерии за тях се произвеждат главно в Азия – в Япония (Panasonic), в Китай (BYD), в Южна Корея (LG, Samsung). И в САЩ. Там производителят на електромобили Tesla вече е готов с първия етап на гигантската „Гига фабрика”, която се строи в пустинята Невада съвместно с „Панасоник” и след преминаването към проектна мощност през 2020 г. трябва да произвежда 500 000 акумулатори годишно.

Това означава, че европейката автомобилна промишленост, която бързо увеличава производството на електромобили, няма да произвежда най-главния им и най-скъпоструващ елемент, а ще го купува от доставчици на своите конкуренти като се отказва от най-важното звено във веригата за създаване на добавена стойност и попада в зависимост от отвъдокеански производители.

Такава ситуация е недопустима, смятат в Европейската комисия.

„Не съм склонен да отстъпвам на конкурентите този привлекателен пазар”, заявява зам.-председателят на ЕК по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович.

Той изтъква прогнозата, според която годишният обем на пазара на акумулатори за електромобили през 2025 ще бъде от порядъка на 250 млрд. евро, а производството им ще създаде 4-5 млн. нови работни места.

Затова сега в Брюксел се подготвя „индустриална стратегия” за създаване на европейско обединение за производство на акумулаторни батерии. Конкретният план трябва да е готов до февруари 2018. Това беше обявено от Шефчович на 11 октомври в Брюксел след съвещание с представители на 40 европейски автомобилостроители, химически и технологични компании, сред които бяха Renault, Daimler, BASF, Total, Siemens.

Идеята на Шефчович е да се създаде европейска компания по примера на аерокосмическия концерн Airbus, създаден през последните две десетилетия на 20 в. от обединението на самолетостроителни предприятия от Франция, Германия, Испания и Великобритания, които си дали сметка, че сами няма да могат да се конкурират с американската корпорация Boeing.

Зам.-председателят на ЕК не изключва Брюксел да предостави на страните членки на ЕС право да подкрепят участниците в бъдещия „акумулаторен съюз” с държавни субсидии. За целта този алианс може да получи статут на проект от общоевропейски интерес (IPCEI). Става дума за инвестиции за милиарди в научни и конструкторски разработки, както и в разгръщането на самото производство и може да се окаже, че заради големите рискове частни инвеститори не могат да съберат достатъчно средства. BMW е против, а Фолксваген се колебае Още повече, идеята за „акумулаторен Ербъс” в Германия например, засега не се подкрепя от всички производители на автомобили.

Представителят на BMW Group Макс-Мортен Боргман в отговор на въпрос на „Дойче Веле” съобщи, че в момента компанията купува батерии за своите електромобили в Азия (от „Самсунг”), а добавената стойност се гарантира от разработената вече и в Европа електроника, която регулира работата на акумулаторите или системите им за охлаждане.

„Засега нашата стратегия е оправдана и в момента не виждаме основания да я променяме”, подчерта събеседникът.

Най-големият производителна автомобили в Европа – „Фолксваген”, обяви производството на електромобили за кардинално направление в развитието си, но по въпроса за батериите още се колебае.

Сега ги купува от „Самсунг”, но през 2018 ще започне експериментално производство на малки партиди собствени акумулатори в завода си в Залцгитер, провинция Долна Саксония, за да може след това да реши има ли смисъл да преминава самостоятелно към серийно производство. Концернът обяви за своя цел през 2025 година 25-30 процента от произведените автомобили да са с електрически мотори. Това означава, че групата „Фолксваген” ще се нуждае годишно от 2-3 млн. батерии, за производството на които ще трябват не една, а няколко фабрики. Съвсем ясно е, че изграждането им повече не бива да се отлага. Затова концернът трябва да е заинтересуван от европейски „съюз на батериите” и наистина вече дава сигнали в този смисъл. Вече се строят заводи в Източна Германия и в Полша

Очевиден интерес към този алианс проявява компанията Daimler. И тя няма да се присъедини към него с празни ръце. В град Каменц в Източна Германия в дъщерното предприятие Accumotive вече работи фабрика за производство на литиеви батерии, а през май 2017 започна изграждането на втори завод на стойност 500 млн. евро, който трябва през лятото на 2018 да започне да доставя акумулатори за електромобили марка Mercedes-Benz и Smart.

На тържествената церемония по полагането на основния камък присъства и канцлерът Ангела Меркел. Предишното германско правителство приветства идеята за създаване на европейски „акумулаторен съюз” разчитайки неговият научен и производствен център да бъде именно Германия. Сега, след септемврийските избори за Бундестаг, Меркел сглобява правителство с нови коалиционни партньори, затова официален Берлин се въздържа от конкретни изявления, още повече – от финансово обвързване. Но е много вероятно новата германска правителствена коалиция, ако бъде създадена до края на година или до началото на идната година, да подкрепи с думи и дела идеята на Шефчович.

Във всеки случай, европейската автомобилна промишленост няма да остане без батерии за електромобилите си.

Южнокорейската компания вече строи в Полша, край Вроцлав най-големия в Европа завод за производство на 100 000 батерии годишно, който ще влезе в експлоатация през 2018. Ситуацията наистина напомня края на 60-те години на миналия век. Тогава вече беше ясно, че европейските авиокомпании няма да останат без самолети. Въпросът беше единствено в това дали в бъдеще ще летят на американски „Боинги” или ще успеят да закупят машини „Ербъс”, проектирани и построени в Европа.


Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини