Откриха "липсващата връзка" в появата на живота на Земята

Химиците в Изследователския институт Scripps (TSRI) откриха съединение, което може да е било решаващ фактор за произхода на живота на Земята.

Изследователите предположили, че химическа реакция, наречена фосфорилиране, може да е била от решаващо значение за сглобяването на три ключови съставки в ранните форми на живот. За появата на първите клетки са били необходими късите нишки на нуклеотидите за съхраняване на генетична информация, къси вериги от аминокиселини (пептиди), за да да вършат основната работа на клетките и липиди за образуване на капсулиращи структури като клетъчните стени. Но никой никога не е намерил фосфорилиращ агент, който правдоподобно да е присъствал на ранната Земя и би могъл да произведе тези три класа молекули една до друга при същите реалистични условия.

Учените са идентифицирали точно такова съединение - диамидофосфат (DAP).

Проучването е публикувано в Nature Chemistry. То е част от непрекъснатото усилие на учените от цял ​​свят да открият правдоподобно обяснения за епичната крачка от пребиологичната химия към клетъчната биохимия.

Други изследователи са описали химическите реакции, които биха могли да позволят фосфорилирането на пребиологичните молекули на ранната Земя. Но тези сценарии включват различни фосфорилиращи агенти за различни видове молекули, както и различни и често специфични среди.

Химиците установяват, че DAP може да фосфорилира всеки от четирите нуклеозидни изграждащи блока на РНК във вода или подобно на паста състояние при широк диапазон от температури и други условия.

С прибавянето на катализатор имидазол - просто органично съединение, което също е правдоподобно да е присъствало на ранната Земя, активността на DAP също води до появата на къси, подобни на РНК вериги на тези фосфорилирани градивни елементи.

Освен това, DAP с вода и имидазол ефективно фосфорилизира изграждащите липиди глицерол и мастни киселини, което води до самосглобяването на малки фосфолипидни капсули, наречени везикули - примитивни версии на клетките.

DAP във вода при стайна температура също фосфорилират аминокиселините глицин, аспартинова киселина и глутаминова киселина и след това подпомага свързването на тези молекули в къси пептидни вериги (пептидите са по-малки варианти на протеините).

Значението на DAP за зараждането на живота на Земята може да се окаже трудно за доказване - няколко милиарда години са изминали оттогава. факта. Но по думите на учените "фосфорилирането на DAP  прилича много на това, което се наблюдава в реакциите в метаболитния цикъл на всяка клетка."  В сътрудничество с геохимици по ранната Земя, те ще търсят потенциалните източници на DAP или подобни азотни съединения на фосфора, които са били на планетата по онова време.

"Възможно е на ранната Земя да има минерали, които освобождават такива азотни съединения на фосфора, при правилните условия", казва водещият автор на изследването Раманараянан Кришнамурти.

"Астрономите откриха доказателства за азотните съединения на фосфора в газа и праха на междузвездното пространство, така че със сигурност е възможно тези съединения да присъстват на ранната Земя и да играят роля в появата на сложните молекули на живота".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
17 фев 2020
Последни новини