Миризми, които могат да променят живота ви

Най-добрият начин да подобрите насроението си, да прогоните стреса и да надвиете различни прищявки може би е точно под носа ви. И по-точно, това е носът ви.

"Да манипулирате миризмите е един от най-бързите начини да смените своята перспектива и дори своето настроение", казва Алан Хърш, директор на фондацията по мирис и вкус в Чикаго. Тази част от мозъка, която контролира емоциите, е директно свързана със стомашната област.

Търси се: нещичко за похапване

Оптайте: ментово бонбонче

Тази миризма стимулира тази част от мозъка, която контролира чувството за наситеност.

Как: когато енергията ви намалява, започнете да смучете ментово бонбонче. Ароматът лесно стига от края на гърлото до синусите ви, където достига максималната си сила.


Търси се : чувство за спокойствие

Опитайте: лавандула

Съставките в тази билка доказано имат лек успокояващ ефект върху емоционалния център на мозъка.

Как: потопете се в топла вана, заобиколени от лавандулови свещи. Топлината от ваната подсилва ефекта от силата на намаляващите стреса съставки.

Търси се: мозък, работещ на максимум

Опитайте: малко канела

Проучванията са показали, че хората са с повишено внимание зад волана, когато са под въздействието на тази силна подправка. Ароматът на канелата увеличава притока на кръв в мозъка, което на свой ред го снабдява с повече кислород и глюкоза.

Как: след червилото си нанасяйте балсам за устни с канела.

Търси се: намаляване на желанието

Опитайте: ванилия

Изследователи са открили, че жени, които носят ванилени лентички, прикрепени за кожата им, започват да отслабват, без всъщност да правят каквото и да е било. Тъй като ванилията е често срещана съставка в бисквити и сладкиши, тя осигурява същото стимулиране на сетивата, както по време на консумирането им - и то без излишните калории.

Как: дръжте купичка с ванилови пръчици близо до вас и помирисвайте всеку път, когато ви се прииска нещо сладко.

Търси се: по-добро настроение

Опитайте: цитрус

Не е изненада, че тази миризма може да ви накара да се чуствате по-добре. Цитрусът се свързва с прясно изцеден сок от плодове, летни сутрини и обещанието за нови дни, това са естествени "щастливи" емоции.

Как: използвайте душ гел с аромат на цитрус, докато сте по душа или лек парфюм с този аромат всяка сутрин.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини