Сива гъска 2! Руското разузнаване води кибервойни

В доклад написан от група експерти по киберсигурност се заявява, че руските разузнавателни агенции вероятно са замесени в кибератаките срещу Грузия през 2008 г., съобщава IDG.BG.

Пуснатият в петък доклад разкрива, че има „голяма вероятност" ГРУ и ФСБ да са наредили атаките срещу грузински правителствени сървъри през юли и август 2008 г.

Aтаките съвпаднаха с военното навлизане на Русия в Грузия.

Докладът е наречен Grey Goose 2 (Сива Гъска) и е продължение на доклада пуснат през октомври относно грузинската кибервойна. Обхванати са конфликтите в Газа и политически мотивираните атаки срещу уеб сайта на Eastern India Railway.

Grey Goose е написан от група доброволци, които са експерти по сигурност и са използвали техническите си умения за да разследват киберинциденти.

Детайлна версия на доклада е предоставена на правителствени агенции и институции занимаващи се със сигурност.

Проследявайки сложната мрежа от връзки в доклада се посочва, че интернет доставчик свързан със сайта Stopgeorgia.ru (който е координирал атаките), се намира в съседство с институт за изследвания на руското министерство на отбраната наречен „Център за изследвана на военната сила на чужди държави", а наблизо е и щаба на ГРУ.

Наскоро Сергей Марков от руската Дума обяви, че един от неговите асистенти е подстрекавал кибератаките срещу Естония през 2007.

Ръководещия автор на доклада Джев Кар, твърди че изказването на Марков и работата по доклада са го убедили, че Кремъл вероятно е замесен в кибератаките.

Докладите могат да се видят на сайта http://greylogic.us/

Източник: idg.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини