Последният дъх на Cassini. Краят на мисията до Сатурн (видео)

НАСА предаваше директно Големият финал на мисията „Касини“. Космическият апарат завърши своята дълга и успешна научна мисия в орбита около Сатурн. Точно 20 години след изстрелването му на 15 септември 1997 година, корабът се потопи в атмосферата на далечния гигант.

Видеото показва най-драматичния момент, в който JPL загуби връзка със спускащия се космически кораб. Това означава, че този забележителен космически кораб е бил унищожен от силните сили в атмосферата на Сатурн. Когато НАСА получи последния сигнал от „Касини“, той е отдавна унищожен. Отнема около час и 20 минути, за да бъде получен на Земята сигнал от Сатурн.

За учените от мисията „Касини“ – много от които са работили по проекта от 80-те години на миналия век, това е емоционален, горчив миг. В контролния център се поздравяват за успешния синал на тази изключителна уникална мисия. Но лицата на инженерите и учените, когато любимият им космически кораб замлъква веднъж завинаги, не са радостни. Това е засега краят на несекващия поток от информация и изненадващи открития за тази далечна част от Слънчевата система. Във второто видео – някои от най-интересните кадри, заснети от Cassini.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини