Златко Колачев:Необходимо е обединяване на запасното войнство!

О.з.подп.Бойко Бенеков ще представлява на 12 септември/вторник/ запасното войнство от Кърджалийско на Деветия конгрес на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.Той е председател на Областния съвет.Гост ще бъде общинският лидер оз.полк.Петър Щерев.

„Необходима е промяна в организацията и обединяването на запасното воинство”, смята о.з.майор Златко Колачев – секретар на Областния и Общинския съвети на СОСЗР

Той предостави на Кърджали бг вести предконгресно обръщение,адресирано към Деветият конгрес на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ,който се свиква на 12 и 13 септември 2017 година в навечерието на 110 години от създаването му и 27 години от неговото възстановяване.

Предконгресно:

Кърджалийските Областна и Общински организации с гордост са приели наследството на нашите славни предтечи и работят неуморно за утвърждаване на Съюза като обединяващ фактор за единодействие на всички патриотични и родолюбиви формации и организации на територията на Общината и Областта. Организацията ни и през тази година дава своя принос за просперитета на Съюза и с наближаването дните на конгреса, нашите усилия в това направление нарастват.

Ние се надяваме, че на конгреса ще бъде направен задълбочен анализ на дейността на Съюза от Осмия до Деветия Конгрес и ще бъдат формулирани изводи, които да определят основните направления на нашата следконгресна работа.

Сред нас битува основната необходимост за промяна в стила и метода на ръководство.

Убедени сме, че промяната е наложителна и от изменените условия, в които вече живеят светът и страната ни. Очакваме изменениеи допълнение на ръководните съюзни действия, с които ние да отговорим на новите предизвикателства на времето за идейно и организационно управление и постигане на набелязаните цели.

За нас, това ще е Конгресът на промяната! Промяна, която ще търси всички резерви, нови подходи за обединението на всички съюзи, организации и асоциации около идеите и целите на СОСЗР, в каквото посока бе възстановен преди 27 години.

Това ще бъде трудно. Нас ни крепи вярата, че България е една, Българската армия е една и националната сигурност е общ и свещен дълг за всички офицери, сержанти и граждани на Родината ни.

Недопустимо е създаването и съществуването на 40 формирования на ВПО(военно патриотични организации) към настоящия момент. Нашия народ обичаи тачи своята армия. Ние се обръщаме към ЦС на СОСЗР и всички ръководни органи на ВПО да направят верния прочит на това, което иска и желае нашия народ. Кърджалийските организации на СОСЗР и членовете им се надяват, че на предстоящия Девети Конгрес ще се случи това толкова необходимо и с право наречено историческо решение за единение и обединение на запасното българско воинство. Ще са необходими огромни усилия, умение, търпение, толерантност и разбира се - разумни компромиси от страна на ръководството на ЦС на СОСЗР и на другите ВПО. Нашето мнение, мнението на членовете на кърджалийските организации е категорично: майката-обединител трябва да бъде СОСЗР. Нашият съюз е законен наследник на съюза на офицерите от 1907 година, съюза на подофицерите от 1908 година и на техните цели и идеи, които се прокламират от другите формирования. Нашият съюз е с ясни стратегия, планове, многообразни посоки, със свой печатен орган и с международно признание от CIOR. Що се отнася до философията, промяната държи задължително да бъде в рамките на СОСЗР и да е построена върху три фундамента:

Първият: съюзната дейност да започва и завършва с мисълта и действията, подчинени за грижата към народа ни;

Вторият: Всичко останало, всички действия на Съюза да бъдат подчинени на тази грижа;

Третият: Всеки член на СОСЗР винаги да получава подкрепа от своята организация, когато има нужда от това.

Видно е, че не става дума за преподреждане на приоритетите, а за коренно преустройство на дейността на Съюза. Задължително е промяната да бъде с поглед и с посока към битието и съзиданието на народа ни.

Ние, членовете на кърджалийските организации на СОСЗР, формулираме одобрение за обединяване на Съюза с всички ВПО с призив в изпълнение на член 13-ти от Конституцията на Република България за задоволяване и защитаване потребностите и интересите на гражданите и своите членове.

Запасното воинство е изолирано от позициите на държавата, където се вземат политически и управленчески решения. Следва да се легитимираме пред Министерския съвет и Съветът по отбрана относно мнения, предложения и съобразяване като експертен фактор при следване на европейския принцип: „Никой въпрос и отговор за нас без нас!”

Какво по-конкретно да се направи за хората и членовете ни? Да се прилага диференциран подход; да се извеждат приоритети на диферинцирана дейност; промяна в структурата на Съюза и създаването на нови – помощни органи към централното и местните ръководства. Трябва да се помисли и за фонд „Социално подпомагане в рамките на СОСЗР”. Мислейки, обсъждайки и коментирайки нов подход, мисля, че е назрял моментът за въвеждане на програмно начало в дейността на СОСЗР, а именно: ЦС на СОСЗР може, трябва и следва да работи по четири основни принципа:

„Социална защита и социално подпомагане”;

„Военно-патриотично възпитание и военно обучение”;

„Предложения по линия на НАТО и Европейския съюз”;

„Стопански дейности и бизнес център”.

Считам, че приляга и нормално приоритетно е Президентът на Републиката ни и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили, да приеме и поеме патронажа на промяната в организирането на обединението на запасното воинство.

В тази посока има предложения за изменения на Устава на СОСЗР.

В много държави, членки на военни пактове, Европейски съюз и други, военно-патриотичните съюзи са в единение и обединени. Расте престижът на военната професия, грижата, социалното осигуряване и признание на ветерани, пострадали, пенсионери, запасни и в резерв воинство. Към това ще се стремим и работим и няма да останем само с апел!

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини