Съдийката, осъдила сочения за кокаинов крал Брендо, поема делото за ЕВН.Преглед на печата

24 часа

Съдийката, осъдила сочения за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо, поема делото за ЕВН

Трайков, Дянков и Прокопиев бяха дадени на съд само 8 месеца след като бяха обвинени заради продажбата на 33% дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. Обвинителният акт бе внесен от прокуратурата в съда в понеделник.

Подсъдими са още трима шефове във фирмата на Иво Прокопиев "Булброкърс" - Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

Дружеството бе посредник по сделката и представлявало едновременно продавача на акциите, т.е. държавата, и купувача - ЕВН.

Компютърната система посочи Костадинова, чието най-шумно дело е това срещу Брендо за пране на 21 млн. лв. от наркотрафик. Преди 4 г. тя му даде седем години и половина затвор. Това всъщност е най-тежкото наказание, което Брендо е получавал от български съд. Спорът все още е висящ и предстои да се решава във Върховния касационен съд.

Разпределението на делото за продажбата на миноритарния дял на държавата в ЕВН извърши шефката на Наказателната колегия Даниела Борисова малко преди 11 ч.

Стандарт

Овчар от Симитли подпалил дефилето

Разкрит е виновникът за пожара, който вилня шест дни с Кресненското дефиле, обяви говорителят на главният прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова, цитирана от "Фокус". Той се казва Костадин Митев, 30-годишен, от Симитли. Работел като овчар.

Основната версия за възникване на пожара е незагасена цигара. Извършени са разпити на повече от 10 човека, както и обиски. Предстои да бъде внесено искане за задържането на извършителя. Обвиненията са за пожар по непредпазливост, а нанесените щети са за около 3 300 000 лева.

Монитор

50 лв. наем за общинско жилище, преотдават го за 300

Водещи се по документи безработни и социално слаби въртят бизнес с общински жилища и си докарват доста добри допълнителни доходи. Жители на Велико Търново наемали общинските апартаменти срещу символичен наем от 40-50 лв. на месец и след това ги преотдавали на пазарни цени от 200-300 лв. Проверка на местната власт установи случаи, при които ползвателите на общинските жилища дори не са в България.

Сега

Агенцията по храните откри нови тонове сладолед с отровен препарат

Нова пратка от 500 килограма яйчен прах, съдържащ инсектицида фипронил, е открита в България. За това съобщиха вчера официално от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Пратката е от Германия и след лабораторен анализ е установено наднормено количество от вредното вещество. Съобщението идва само няколко дни след като от агенцията признаха, че в България има сладолед и майонеза с фипронил. Доскоро от БАБХ отричаха, че има проблем, макар скандалът със заразена продукция да тресе много от страните от ЕС от повече от месец.

Капитал

"Хидрострой" взе поредна ВиК поръчка - във Видин за 18 млн. лв.

Община Видин избра "Хидрострой" за довършването на пречиствателната станция за отпадни води. Така поръчките, които фирмата на Велико Желев или близки до нея компании са спечелили през последната година, са на стойност поне 120 млн. лв., като това включва още две пречиствателни станции и отсечка от магистрала "Хемус".

Историята на съоръжението във Видин започва още през 2013 г., когато за строителството му бе избрано обединение с основен участник "Понсстройинженеринг" (52%).

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини