Путин помилва две жени, осъдени за измяна

Руският президент Путин помилва две жени, осъдени за държавна измяна, защото изпратили есемеси, съобщаващи за придвижването на руски танкове към Грузия.

Тяхното деяние е станало малко преди кратката война между двете страни през 2008 г., съобщиха руските власти, цитирани от Франс прес.

"Ръководен от принципите за хуманност", стопанинът на Кремъл помилва Анник Кесян и Марина Джанджгава с два указа, публикувани днес на уебсайта за официално разпространение на юридически документи от руските власти. Указите трябва да влязат в сила десет дни след публикуването им.

Двете жени са жителки на балнеолечебния курорт Сочи, намиращ се недалеч от границата с Грузия. Те изпратили есемеси на свои приятели в Грузия, за да ги предупредят, че са видели руски танкове, разположени на гарата на града им.

Кесян е осъдена през август 2015 г. на осем години лишаване от свобода в лагер, а Джанджгава е осъдена през май 2014 г. на дванайсет години.

Москва и Тбилиси не поддържат дипломатически отношения от светкавичната война през август 2008 г., когато Русия завладя част от Грузия и остави войски в два сепаратистки региона - Южна Осетия и Абхазия, които призна за независими. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини