Русия е най-големият потребител на хероин в света

Русия се превърна в най-големият в света потребител на хероин. Това е заключението на Федералната служба за контрол над търговията с наркотици.

Според ръководителя на службата Виктор Иванов внасяният контрабандно от Афганистан хероин застрашава националната сигурност на страната.

Руският представител призна, че приетият през 1998 г. 10-годишен план от ООН за съкращаване на маковите насаждения в Афганистан се е провалил.

"През последните години в Русия не просто се увеличи употребата на афганистански опиати, страната се превърна в абсолютен лидер в търговията и потреблението на тези наркотици", подчерта Иванов.

По данни на Федералната служба за контрол над търговията с наркотици 90% от наркоманите в Русия употребяват афганистански хероин. Според експерти именно той е причината за ръста на престъпността в страната и за намаляване на населението.

По данни на руското министерство на здравеопазването при население 140 милиона души в Русия 2,5 милиона са наркомани. Голяма част от тях са на възраст от 18 до 39 г. След първата доза хероин те живеят средно седем години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини