Полският президент спира два закона за съдебната реформа

Президентът на Полша Анджей Дуда каза, че налага вето върху два закона за реформа на съдебната система, които породиха вълна от протести, предаде БТА.

Двата закона са за Върховния съд и за Националния съвет на магистратурата (полския висш съдебен съвет). Критици на законите казват, че те намаляват независимостта на съдебната система.

45-годишният Анджей Дуда беше член на консервативната партия "Право и справедливост", чието правителство - с премиер Беата Шидло, е на власт в момента. Именно тя упорито прокарва съдебната реформа, остро атакувана както в страната, така и откъм Брюксел.

"Законът за Върховния съд не засилва чувството за справедливост у обществото", каза Дуда и допълни, че този закон, както и законът за Националния съвет на магистратурата трябва да бъдат променени. Той съобщи, че връща законите обратно в Сейма (долната камара на парламента).

Президентът изрази съжаление, че единият от двата закона - този за Върховния съд, не му е бил представен, преди да бъде внесен за обсъждане в Сейма, който го прие миналата седмица.

Неговото изявление беше излъчвано по държавната телевизия.

Дуда каза, че разработва свой собствен законопроект за съдебна реформа. Полски медии съобщават, че по-късно днес той ще се срещне с председателя на Върховния съд.

Президентът Дуда съобщи, че през уикенда е провел редица срещи с юристи и потвърди необходимостта от реформа, предаде Франс прес.

Няколко хиляди души протестираха в цяла Полша в последните дни срещу реформите, които според тях подчиняват съдебната система на политическата власт. Сред техните лозунги беше и искането за президентско вето.

След изявлението на Анджей Дуда курсът на полската злота се покачи спрямо еврото, тъй като инвеститори казаха, че решението на президента намалява рисковете от политическа криза в Полша, отбелязва Ройтерс.

Заради спорните закони Европейската комисия заплаши да преустанови правото на гласуване на Полша, припомня ДПА.

Управляващата полска партия "Право и справедливост" защитава законите за реформи в съдебната система с аргумента, че те ще подобрят работата й и че ще са необходими на борбата с корупцията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини