Мирчев: Затваряме държавни училища, а финансираме частни

С промени на образователния закон, искаме да предотвратим влизащото от 2018 година финансиране на частните училища. Това каза по БНР Стоян Мирчев, депутат от „БСП за България". Народният представител обясни, че когато се финансират частните училища, на заден план остават държавните. „Частното училище взима веднъж пари от родителите, като такси, и втори път от държавата. При държавното, парите са само от държавата. Така при частните имаме двойно финансиране. Има частни училища, които по закон могат да не взимат от държавата. Така управляващите разделят българското образование на три, а Конституцията задължава държавата да осигури образование на всяко дете с държавните и общински училища", поясни Мирчев.

Той направи паралел с проблемите в здравеопазването, където в началото на прехода имаше малко частни клиники, а сега са толкова много, че държавата не може да осигури финансов ресурс на държавните болници. Народният представител добави, че системата на образованието е недофинансирана и постоянно затварят държавни училища, а със закона приет от ГЕРБ ще трябва да се отделя голям финансов ресурс към частните. „Още през 2016 година, когато управляващите приемаха Закона за училищното и предучилищното образование, предупреждавахме за проблеми и последваха редица скандали. За първи път първокласниците тръгнаха без буквари на училище, а тези от пети клас- тръгнаха без учебници", напомни Мирчев. По отношението на предложението на левицата за минимални прагове на заплатите на преподавателите и учените, той обясни, че такива практики има в редица развити европейски държави, защото са извели науката, като свой приоритет на развитие. „В БАН младши асистент взима заплата колкото един хигиенист. При такива заплати е нормално да няма никакъв интерес на младите към науката", отсече народният представител.

„Нашият вариант за антикорупционен закон ще бъде представен в началото на новата парламентарна сесия. Предложението на ГЕРБ по темата не е нищо ново. Обединяват структурите, които трябва да вършат работа, но не разрешават проблемите. Управляващите, и лично Бойко Борисов, искат да управляват с един човек цялата система", каза Стоян Мирчев по темата за предстоящото приемане на антикорупционен закон. Той напомни, че по време на второто управление на Борисов, страната ни е достигнала първо място по корупция в ЕС и е немислимо, и не вярва - хората, които са ни довели до тази позиция да напишат закон, който да се бори с корупцията. „Те използват законодателството, за да увреждат системите в България, а не да им помагат", каза Мирчев. Той припомни за редицата скандали, произведени от ГЕРБ - като АПИ и НДК.

Източник: standartnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
03 юни 2020
Последни новини