Не се очакват бързи резултати в преговорите за Брекзит

Преговарящите от страна на ЕС и Великобритания няма да обявят голям пробив във връзка с проведения тази седмица първи кръг преговори за Брекзит в Брюксел. Това обявиха източници пред Ройтерс.

"Конструктивни", "учтиви" и "добър старт" са типичните коментари на някои от тези, които участват в започналите в понеделник по-детайлни преговори по различни въпроси. Двете страни продължават да имат дълбоки разногласия относно сумата, която трябва да изплати Великобритания на ЕС към евробюджета и ролята на европейските съдилища след Брекзит.

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис се връща в Брюксел в четвъртък сутринта, за да продължи разговорите с главния преговарящ на ЕК Мишел Барние. Те трябва да дадат политическо одобрение на положените от чиновниците усилия и пресконференция за постигнатите резултати.

В разговорите участва екип от 98 души от Лондон, подкрепян от базираните в Брюксел британски дипломати, и 40-членен екип на Барние, подкрепян от други представители на ЕС. Участниците заявиха, че двете страни са постигнали по-добро разбирателство по други точки, макар че не са постигнали съгласие.

До октомври са запланувани още три седмици на преговори. Целта е да се убедят лидерите на 27-те страни членки на ЕС, че е постигнат "задоволителен напредък" по разрешаването на ключовите елементи в преговорите за Брекзит.

До октомври не се очаква двете страни да постигнат съгласие за сумата,която Великобритания трябва да плати към евробюджета като част от условията по напускането на ЕС. Но целта е да се постигне принципно съгласие за формулата, с която ще бъде калкулирана сумата. Брюксел иска от Лондон да плати десетки милиарди евро.

По въпроса за правата на гражданите на ЕС на Острова и на британските граждани на Стария континент двете страни са постигнали частично съгласие. Но Лондон обяви за неприемливо предложението на Брюксел европейските съдилища да разрешават казусите с гражданите на ЕС на Острова и британските в Европа. 

Участниците на преговорите имат повече допирни точки по казуса със Северна Ирландия. Двете страни са ангажирани да предотвратят установяването на нова граница между ЕС и Великобритания, която може да засегне мира в британската провинция. Те са обсъдили как може да проработи обща пътническа зона между Великобритания и Ирландия.

Конкретни решения за границата не се очакват до октомври.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини