Недостатъчният прием на вода е виновен за затлъстяването

Изследователи от Университета на Мичиган представиха нови данни, показващи, че недостатъчният прием на вода може да допринесе за наднорменото тегло.

Това проучване е аргумент в полза на становището, че пиенето на вода може да помогне в борбата срещу затлъстяването, пише  EurekAlert!.

Данните са публикувани в Annals of Family Medicine.

Авторите изследват данни за 9 528 души, участващи в изследването на Nutrition Examination Survey. Установено е, че хората с по-висок индекс на телесна маса, които се очаква да имат по-високи потребности от вода - всъщност пият по-малко вода, което води до недостатъчна хидратация.

Около една трета от хората между 18 и 64 години употребяват недостатъчни количества вода.

Авторите отбелязват, че тъй като данните са основани на показатели, оценени само веднъж през цялото проучване, не може да се каже, че недостатъчната хидратация причинява със сигурност затлъстяване. Но проучването им подчертава важна връзка между двете.

Водещият автор Тами Чанг (Tammy Chang) съветва да се ядат повече плодове, зеленчуци и други храни, които съдържат големи количества вода, за да се осигури адекватна хидратация на организма. Но подчертава, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи дали хидратацията на тялото наистина може да помогне за намаляване на теглото.

През 1945 г. Националният съвет за научни изследвания по отношение на храненето публикува доклад, че за да се поддържа здравето е необходима консумацията на 8-10 чаши вода на ден. В документа се посочва също, че голяма част от това количество се съдържа в храната. Но това става основа за мита за необходимостта да се пият 8 чаши вода на ден. Учените казват, че всъщност не съществуват научни доказателства за такъв ефект и положителната корелация не излиза извън рамките на статистическата грешка.

Източник: nauka.offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини