Подозрения: Има ли черен пазар за яйциклетки?

Част от жените, преминали през инвитро процедури за зачеване, смятат, че има черен пазар за яйциклетки у нас и че за обслужването му се извличат от пациентките повече клетки от необходимото.

Това заявиха от сдружение на пациентските огранизации "Заедно с теб", които на 18 юли изнесоха пресконференция във връзка със скорошния доклад на Сметната палата за инвитро процедурите у нас, пише "Труд".

Напълно възможно е това да е така, коментира пред вестника проф. Иван Козовски, специалист по репродуктивно здраве и управител на клиника за асистирана репродукция във Варна. По думите му обаче това би било много трудно за доказване, а у нас  липсва и регистър на яйциклетките. Той обърна внимание на проблема със сурогатното майчинство, който у нас все още не е решен, а е причина за много бездетни семейства. По думите на специалиста е крайно време то да се позволи и у нас.

Проф. Атанас Щерев, основател на Медицински комплекс "Д-р Щерев", пък заяви, че не знае за черен пазар за яйциклетки.

"Нашата болница не се занимава с такива неща. Който има сведения да го докаже, защото тези неща са много болезнени за обществото", допълни той.

Заради липсата на контрол и множеството нарушения в доклада на Сметната палата, пациентски организации поискаха оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини