Черна Гора иска международна помощ за горските пожари

Властите в Черна гора поискаха международна помощ за борба с пожарите, обхванали полуостров Лущица, на юг от Которския залив, предадоха Франс прес и БТА.

"Ситуацията в Лущица е критична. Министерството на вътрешните работи поиска да се активира Европейския механизъм за гражданска защита", се казва в съобщение на правителството.

"Службите за борба с извънредните ситуации контролират ситуацията, но използването на авиация се оказа невъзможно заради силния вятър", заяви вътрешният министър на Черна гора Мевлудин Нуходжич.

"Обърнахме се за помощ към Европейския съюз и сега искането ни за предоставяне на самолети от най-близките летища от региона се разглежда в Брюксел", добави министърът пред Черногорското радио и телевизия.

Кметовете на крайбрежните градове Тиват, Котор и Херцег Нови, които може да бъдат застрашени от пламъците, призоваха правителството да поиска авиация от съседни страни като Босна, Сърбия и Хърватия да изпратят.

В борбата с огнената стихия от неделя участват пожарникари, армията и доброволци.

Горските пожари бушуват в крайбрежните райони на Черна гора вече повече от седмица. Причина са горещините, обхванали Балканите, както и силният северен вятър. Той ускорява разпространението на пламъците в короните на дърветата и пречи да се използват самолети.

Един от най-големите пожари беше регистриран в района на град Сутоморе, разположен на 30 км от столицата.

Пожари засягат и Хърватия. Там властите са  изпратили самолети, за да постави овладеят пламъците край град Сплит.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини