ЕК призова страните от ЕС да повишат пенсионната възраст

ЕК призова 28-те държави членки да повишават пенсионната възраст, предаде БНР, като цитира изказване на еврокомисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен.

"В момента средно четирима души работят, за да издържат един пенсионер. През 2060 г. този брой ще падне наполовина – за всеки пенсионер ще работят едва двама души. Това означава, че трябва да ангажираме повече хора на пазара на труда. Трябва да дадем възможност на гражданите, които живеят по-дълго и са в добро здраве, да работят по-дълго. В противен случай ще имаме проблеми с финансирането на пенсионните системи и други пера на социалното осигуряване", заяви тя.

Според доклад на ЕК в следващите 40 години трудоспособното население на Стария континент ще намалява с бързи темпове. Това означава, че в бъдеще ще има по-малко хора, които да плащат социално-осигурителни вноски, отколкото е броят на пенсионерите.

Затова Брюксел препоръчва на властите в страните членки да предприемат национални мерки за насърчаване на раждаемостта и приема на мигранти.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини