Над 4 хил. тона сухо мляко са вложени в сирене и кашкавал

Въпреки ръста в производството на сурово мляко, продължава влагането на сухо мляко и концентрати в млечните продукти. Близо 4 хиляди тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година.

Това сочат окончателните данни от изследване, направен от Министерството на земеделието, съобщени от БНР.

За същия период от време в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка. 93% от преработеното мляко е краве, останалите седем процента се поделят от овче, козе и биволско мляко.

Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.

Най-сериозен ръст статистиката отчита интерес към овчето сирене и кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60% за година.

Независимо, че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, сочат данните.

Любопитно е, че на фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 година в българските мандри са влезли за преработка близо 40 милиона литра сурово мляко от страни членки на ЕС.
 

Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини