Плевнелиев: Бяхме безсилни пред БНБ

Политиците трябваше по някакъв начин да успокоим народа въпреки провала на БНБ и неговото ръководство .

Това каза Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012-2017 г., в интервю за "Дарик радио" във връзка с втората стенограма от разговорите за КТБ през 2014 г. 

Вчера президентът Румен Радев публикува стенограмата за КТБ от консултативната среща от 14 юли 2014 година. Срещата е била посветена на финансовото състояние на държавата най-вече във връзка с фалита на КТБ и последствията от това.

„На тези консултации вие виждате, че нямаше как ние да диктуваме на независимия орган – управител и управителен съвет на БНБ, кога точно и какво да направят. Ние единствено може да се придържаме към права и процедури. БНБ след това месеци наред не предприе необходимите действия. Ние очаквахме да отворят банката след 2-3 седмици и търсехме готовност как да се финансира по един справедлив възстановяването на парите на хората по закон до 100 хил. евро, същевременно агонията на тази банка беше продължена и това няма нищо общо нито с решение на политическите лидери, нито с тези консултации“, коментира Плевнелиев. 

Той отбеляза, че тези консултации са политически. 

„Ние не можем и не бива да изземваме функции на компетентните институции. Това, че БНБ каза, че (банката) ще отвори на 21-ви (юли 2014 г.) и не отвори, е техен проблем“, заяви Плевнелиев и добави, че е събрал политиците в огромното си притеснение, че това, което гуверньорът на БНБ Иван Искров е обещал, няма да се случи и ще има непредвидими последици след това за хората. 

Според него няма да бъдем толкова развити и богати, колкото ни се иска, докато „не си оправим регулаторите, които да бъдат независими и които да могат да гарантират правила за всички“. „Самият Искров бягаше отговорност, но не отвъд БНБ, а прехвърляйки я на други членове на БНБ“, заяви Плевнелиев. 

Той бе категоричен, че управителният съвет на БНБ са хората, които носят отговорността за всичко, което се случва в КТБ. „Там има одитори, как така БНБ не проверява дали са фалшиви данните“, попита бившият държавен глава. 

„Специалното в тези две консултации беше, че хората бяха на улиците. Теглеха парите от банковите си сметки в не една банка. Изтеглиха се над 800 млн. лв. за един ден. Това беше изключително опасно положение, в което можехме да сринем цялата си икономика и цялата си държава и да се върнем 20 години назад. Затова беше толкова важно да се внимава какво ще се каже и какво няма да се каже“, каза още Плевнелиев. 

„Да си дадем сметка за по-голямата картина. Тогава, през 2014 г. правителството на Орешарски колабираше. Орешарски позна всички задни входове на софийските сгради. Нямаше никакво доверие и правителството си замина. Междувременно коалиционният партньор – ДПС вече беше разклатил тотално това правителство. Самият аз като президент бях в окото на бурята. Представете си, от една страна правителството пада, парламентът си отива. Няма никакво доверие между политическите партии. Същевременно се срива банка, ръководството на БНБ не се ползва с никакво доверие от народа и президентът е отново сам за пореден път. Аз не знаех какъв ще е размерът и какви ще са последствията от фалита на тази банка, а може би и на други и нямах никакви гаранции. Служебното правителство нямаше парламент, който да реагира бързо и да го подкрепи“, коментира още той. 

Плевнелиев препотвърди позицията си заяви, че след публикуването на стенограмата от разговорите за КТБ оттук нататък всеки политик ще ходи в президентската институция с друга подготовка и по друг начин. „Те ще знаят, че всяка стенограма във всеки един момент по различни съображения може да бъде разсекретена, което означава, че не бива да очакваме оттук нататък честен дебат по същество в тази институция, което е жалко“, коментира той.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини