Идея в парламента: Пари от партиите – за пенсионерите

Депутатите от "Воля" намериха начин да се освободят държавни ресурси, които според тях могат да отидат за за скок на пенсиите.

Те са внесли промени в Закона за политическите партии, с които предлагат държавна субсидия да взимат само партиите, които са прескочили бариерата от 4% за влизане в парламента.

В момента само една от партиите, които не успяха да вкарат свои депутати, но пък са събрали над 1% от действителните гласове на последните избори, има право на тази субсидия.

Това е партия "Възраждане", спечелила доверието на 1.08% от отишлите до урните на последния вот.
Председател на "Възраждане" е общинският съветник във Варна и бивш директор на Регионален исторически музей – Добрич, Костадин Костадинов. Той беше заместник-председател на ВМРО и водеше предаване по СКАТ.

След изборите през март с парите от държавната хазна се простиха СДС, ДСБ, ДБГ, АБВ, "Движение 21" и "Глас народен".

Всички те се явиха на предсрочния вот в коалиции, но не минаха прага от 4%. Така че те загубиха и предоставените им от държавата имоти, защото според Закона за политическите партии коалициите ползват субсидия и офиси само ако влязат в парламента.

Годишната субсидия за политическите партии през тази година е 11 лева за всеки реален глас, като няма таван на сумата, която може да бъде получена.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини