Сакскобургготски: Пожелавам на България най-доброто

Тържествата за 80-годишния юбилей на Симеон Сакскобургготски започнаха с благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Молебенът беше отслужен от патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод. 

Присъства почти цялото царско семейство, включително вдовицата на княз Кардам и децата му, знатни особи от целия свят и официални гости от България, сред които бяха и министрите от правителството по времето, в което Сакскобургготски бе премиер, представители на други политически сили. 

Патриархът подари на юбиляря икона на Христос Вседържител и подчерта приноса му за обединението на Църквата по време на разкола. 

Самият Симеон II призна, че е много развълнуван. Той каза, че пожелава на България „винаги най-доброто, най-хубавото и успех във всяко отношение“. На себе си с шега пожела да оцелее, предвид емоциите. Той добави, че е невероятно, че цялото му семейство е в България.

Най-малкият му внук Хасан - Азис, син на княгиня Калина и Китин Муньос разказа пред журналисти на чист български език, че ще подари на дядо си пръстен с Мики Маус, изработен от него. Той добави, че за него е удоволствие да прекарва времето си с дядо, с който си говорят на български език. 

По-късно заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, Симеон Сакскобургготски, главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки, председателят на УС на Съюза на българските филателисти Спас Панчев и членовете на царското семейство Калина Сакскобургготска, Борис Сакскобургготски и Симеон-Хасан Сакскобургготски пуснаха в употреба пощенско-филателно издание на тема „Известни българи-филателисти. 

Н.В. Цар Симеон II – почетен председател на Съюза на българските филателисти”. 

Събитието се проведе в Регионалния исторически музей в София. По време на церемонията заместник-министър Ангел Попов заяви, че продължаваме една традиция в издаването на пощенски марки, която беше създадена през 2006 година, когато е пусната новата филателна серия „Известни българи-филателисти. 

Днешното издание е второ от серията и е посветено на един от най-известните потомствени колекционери в България – Симеон Сакскобургготски, каза още той. 

Заместник-министърът допълни, че художникът Людмил Методиев е използвал за марката портрет на Симеон Сакскобургготски, като на неговия фон е изобразена пощенска марка от 1938 година с локомотива, управляван от Цар Борис Трети. Пощенското издание е в тираж 10 500 броя и включва една пощенска марка с винетка и специален пощенски печат.

Вечерта във Врана ще се състои тържествен прием, където ще присъстват и президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини