Смолянско училище първо въвежда обучение по новаторския метод "Монтесори" при първолаците

    От следващата учебна 2017/2018 година ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” в Смолян въвежда частично и експериментално метода на обучение „Монтесори”. То е първото училище в областта, което на практика ще приложи новия за региона тип  обучение. Методът "Монтесори" е уникален начин за учене. Вместо да „преподава" на децата понятия, учителят "води" децата към разбирането им, а средата е пригодена така, че да стимулира интереса на детето и спонтанното му желание да учи. Обкръжаващата среда позволява на детето да действа независимо и да участва в собственото си образование. Когато на детето се даде възможност да избира и да вижда резултата от избора си, неговото самочувствие и увереност се повишават и помагат да е по-уверено, щастливо и независимо.

    Бъдещите първокласници, които постъпят в основното училище в кв. Райково, в рамките на целодневната организация на учебния ден, ще се обучават и възпитават по метода "Монтесори". За целта предстои през лятото да бъде оборудван кабинет с необходимите материали, съобщи директорът на учебното заведение Николай Колев.

    Идеята е възникнала при разговори с колеги във връзка с пралагането на Закона за предучилищното и училищно образование. Предстои и обучаването на педагозите за работа по новата програма. Първите ученици ще се обучават чрез метода "Монтесори" с информираното съгласие на техните родители. Идеята е нововъведението в образователния процес от началния етап сред учениците да бъде разширявано с всяка изминала година и така да обхваща и подрастващи от пети и шести клас, допълни Колев. Методът до момента е прилаган в предучилищното образование в областта, но за първи път се въвежда в училищна програма. Освен чрез опит, който учениците ще придобият чрез метода "Монтесори", у тях ще се формира и т.нар. функционална грамотност, която ще им бъде изключително полезна.

    Новият план-прием в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” за учебната 2017/2018 година вече е утвърден. Той включва 3 паралелки в първи клас със засилено изучаване на английски език. В по-горния пети клас отново приемът ще бъде в 3 паралелки, една от които ще бъде със засилено изучаване на математика.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ве
      Веско
      0 0
      01:18, 8 юни 2017
      Защо другите статии се четат нормално на мобилен тел. , а тези от Смолянски източници са толкова ситни? Никой ли не го вижда от администраторите и какво чакат - останалите ли да си намалят шрифта или смолянчаните ще се равнят по тях?
    Последни новини