Открито обвиниха Иран покрай ”Катарския случай”

И Йемен скъса дипломатическите си отношения с Катар, и с това държавите, наказали богатото емирство в Персийския залив, станаха шест.

А Иран за първи път бе споменат в съобщенията за изненадващото, бързо и тази сутрин все още мъгляво влошаване на климата по западния бряг на Персийския залив.

По-рано днес Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Либия, Бахрейн и Египет официално скъсаха със страната, обвинявайки я, че подкрепя тероризма, предадоха Ройтерс и БТА.

Към момента Катар няма дипломатически отношения с нито една от най-близките си географски околни страни: Бахрейн, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Трите държави от Залива обявиха, че прекратяват транспортните връзки с Катар и гонят гражданите му, които са на тяхна територия. Те имат срок две седмици, за да напуснат.

"Неоправдано"
Катар смята за неоправдано решението на онези арабски страни, които скъсаха дипломатическите си отношения. Това съобщи външното министерство в столицата Доха.

В тази първа официална реакция Доха "изразява съжаление" и "смята тази мярка за неоправдана, базирана на голословни твърдения".

"Тези мерки няма да се отразят на живота на обикновените хора и на постоянно пребиваващите в емирството", уверява министерството.

"Ал Джазира" на прицел
Саудитска Арабия обвини Катар, че подкрепя екстремистки групировки и разпространява войнствената им идеология. Ройтерс допуска, че обвинението е против влиятелната сателитна телевизия "Ал Джазира", която е катарска държавна собственост.

Катар е обвинен, освен това че подкрепя въоръжени бойци в своята размирна и населена предимно с шиити източна провинция Катиф, както и в Бахрейн. Това е подчертано в изявление, разпространено от Саудитската агенция по печата.

Иран подкрепял действията на тези въоръжени бойци според същото изявление.

Това обвинение обяснява включването, макар закъсняло, на Йемен в дипломатическите мерки против Катар. Бунтовниците хуси, които отдавна биха помели режима в Сана, ако против тях не воюваше саудитската коалиция, са шиити и са свързани с Иран.

И Бахрейн посочи с пръст Иран. Малката островна държава посочи като мотив за днешното решение това, че Катар извършвал:

"подстрекателство в медиите, подкрепа за въоръжени терористични действия и финансиране на свързани с Иран групировки за извършване на саботажи и създаване на хаос в Бахрейн".

Египет, най-многолюдната арабска страна, заяви, че политиката на Катар "заплашва националната сигурност на арабските страни".

Чрез официалната си информационна агенция Кайро добави, че Катар "сее семената на раздора и разделението сред арабските общества, като това става в изпълнение на добре обмислен план, насочен срещу единството и интересите на арабския народ".

Покровителство в Палестина
Сякаш за да изтъкне още повече политико-религиозната плетеница в Близкия Изток, Асошиейтед прес припомня:

Доха отрича да финансира екстремистки групировки. Катар обаче остава ключов финансов покровител на контролираната от Хамас ивица Газа, а от 2012 г. на катарска територия пребивава живеещият в изгнание водач на палестинското движение Халед Мешаал.

Властите в западни държави също така са обвинявали Катар, че позволява и дори подпомага финансирането на сунитски екстремисти - като сирийския филиал на Ал Каида, Фронта "Ан Нусра".

Иран: Скъсването на отношенията с Катар не спира кризата в Близкия изток
Високопоставен ирански представител заяви днес, че решението на някои арабски страни от Персийския залив и Египет няма да помогне за решаването на кризата в Близкия изток.

"Ерата на скъсване на дипломатически връзки и затваряне на граници не е начин за решаване на кризата. Както съм казвал преди, агресията и окупацията няма да имат друг резултат освен нестабилност", написа в "Туитър" Хамид Абуталеби, от кабинета президента на Иран Хасан Рохани.

Пакистан засега няма намерение да прекъсва дипломатическите си връзки с Катар, заяви говорител на външното министерство в Исламабад.

"В момента няма нищо по катарската тема. Ще направим изявление, ако настъпи някакво развитие", каза говорителят Нафиз Закариа.

САЩ стъпват предпазливо
Първата официална реакция на Вашингтон на "Катарския възел" беше и авторитетна - на равнище държавен секретар, и неангажираща. За това също има причини.

В Катар е разположена огромната военновъздушна база "Удейд", където се намират Централното командване на въоръжените сили на САЩ са региона (Сентком) и около 10 000 американски военнослужещи.

Не е ясно дали решението Риад и още няколко столици ще се отрази по някакъв начин на военните операции на Вашингтон. Засега не са открити за коментар представители на командването, уверява Асошиейтед прес.

Базираният в Бахрейн Пети флот на военноморските сили на САЩ също засега не е коментирал как ще се отрази решението върху неговите операции.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини