OCCRP: Руската агентура в Македония работи за изолиране на страната от Запада

Руски агенти и дипломати от 2008 г. упражняват влияние върху вътрешната политика на Македония, за да не допуснат страната да стане член на НАТО, съобщи Дойче веле с позоваване на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност OCCRP.

Центърът разполага с документи на Македонското управление за сигурност и контраразузнаване УСК.

През последните 9 години Македония е обект на "активна подривна пропаганда и шпионаж, осъществявани чрез посолството на Руската федерация в Скопие", констатира отчет на УСК.

Русия използва методите на "меката сила", за да изолира Македония от Запада.

Посочва се, че Кремъл пропагандира идеите на панславизма и обединението на православните държави.

"Освен това руската външна политика е тясно свързана с енергийната стратегия, целяща налагане на контрол над стратегическите енергийни ресурси чрез взаимоотношенията си с балканските държави", се казва в документите.

Според македонското разузнаване, Москва са стреми да направи Македония изцяло зависима от руската политика.

Уточнява се, че на територията на Македония действат трима агенти на руското външно разузнаване и четирима агенти на Главното разузнавателно управление ГРУ. Част от схемата са представители на руската информационна агенция ТАСС и подчинената на руското външно министерство агенция Россотрудничество. Почетните консулства на Русия в градовете Битоля и Охрид се използват като шпионски бази, сочат разкритията.

Руската агентура се е занимавала с вербуване на бивши и действащи служещи в македонската армия и полицията, за да създадат "критична маса от хора", които да бъдат използвани в определен политически момент в услуга на руските интереси.

В отчетите не се посочва доколко е била успешна тази дейност.

В документите на македонското контраразузнаване се съдържат данни за това, че сръбските спецслужби са подкрепяли в Македония антизападни групи и проруски среди, представящи се като националастически.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини