Клип на омбудсмана разяснява в училище правата на децата

Омбудсманът Мая Манолова и цяло съзвездие от най-любимите на младите изпълнители, тв. и кино звезди дадоха старт днес на кампанията „Нашето дете“.

Инициативата е насочена за популяризиране защита правата на децата, които са сред основните приоритети на обществения посредник.

На връх 1 юни учениците от 9 и 10 клас в столичното 35 средно училище „Добри Войников“ бяха първите, които видяха видеоклипа на кампанията, в който участват цяло съзвездие обичани български изпълнители и актриси. Рапърът Явор Янакиев – 100 кила, фолкдивата Анелия, актрисите Алекс Сърчаджиева и Яна Маринова, певицата Михаела Филева, Йонислав Йотов-Тото и Лъчезар Евтимов от група СкандаУ застават рамо до рамо с омбудсмана и разказват за своето трудно детство и проблемите, които са имали като хлапета.

„За мен наистина е голяма привилегия и щастие да бъдем заедно и то точно днес на 1-ви юни. Ден, в който обичайно сме свикнали най-използваните и употребявани думи да бъдат „деца“ и „права“, но би било добре, ако повтаряме тези думи всеки ден на всяка година, защото това ще означава, че наистина мислим за нашето развитие като нация и затова децата и младите хора трябва да растат, да се развиват в една държава, която познава, уважава и се застъпва за техните права“, каза омбудсманът Мая Манолова пред препълнената зала в 35 средно училище.

В рамките на кампанията омбудсманът ще посети училища в цялата страна, за да се срещне с ученици от 1 до 12 клас. Идеята е те да припознаят институцията на омбудсмана като техен приятел и защитник.

„Идеята е в непосредствен разговор с тях да ги убедя, че както аз, така и институцията на омбудсмана сме техен приятел и защитник, че всяко дете, без значение дали е в институция, дали е дете на разведени родители, в конфликт със закона, дете в риск, или т.нар. самотно дете – чиито баща и майка са на гурбет в чужбина, или пък е дете-бежанец, е наше дете и има право на щастливо детство, на спокойна и сигурна среда, в която да расте. Ангажиментът ни като държава и на мен като омбудсман е да осигурим тази възможност, защото тяхното бъдеще е в нашите ръце – на възрастните, защото всички деца имат равни права“, подчерта още Мая Манолова.

Клипът на омбудсмана ще бъде разпространен във всички училища и представен в рамките на „Час на класния ръководител“.

Клипът може да видите: https://www.youtube.com/watch?v=_t8rAHvLs38 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини