Граждански организации дадоха Столична община на съд заради мръсния въздух

Неправителствени организации и адвокати заведоха колективен иск срещу бездействието на Столичната община по отношение на високите нива на замърсяване в София, съобщиха от "Спаси София". 

В "Група за чист въздух", дала общината на съд, влизат още За Земята, Достъп до правосъдие, Асоциация Диабет тип 2 и Център за независим живот, както и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Те съдят столичното кметство “от името на всички живущи, работещи и учащи в столицата” за бездействието й в периода 2015-2017 г., когато въпреки сериозните нива на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) не предприема никакви мерки, за да предпази населението.  

София е столицата с най-мръсен въздух в целия Европейски съюз и един от най-замърсените градове в цяла Европа, напомнят активистите. И докато редица европейски столици приемат проблема със замърсяването като предизвикателство за нови, смели и иновативни решения за намаляване на емисиите, зелени и модерни политики в сферата на транспорта и градоустройството, Столичната община е допуснала да управлява града без приета стратегия цели две години. Вносителите на иска напомнят, че последната приета стратегия е изтекла през 2014 г., а гласуваната преди седмица Програма за качеството на атмосферния въздух 2015-2020г. все още не е публична, и предвид скандалния начин на приемането й, имат съмнения в нейната законосъобразност и ефективност.

“Според доклад на СЗО за 2016г. около 9000 човека годишно умират в България от болести, които се дължат на мръсен въздух”, се посочва в иска на организациите и допълват, че по изчисления на Европейската комисия българската икономика е ощетена с 3 милиарда евро годишно от непреките разходи за здраве, произтичащи от замърсяването на въздуха. “То е сред водещите фактори за повишаване на сърдечносъдовите и респираторни заболявания, репродуктивните проблеми и влошаването на здравето на децата”, заявяват вносителите и припомнят също, че здравословната и благоприятна околна среда са гарантирани права от Конституцията на България в чл. 55.

Организациите очакват от Софийския градски съд да установи дали и колко в периода 2015 - 2017 г. Столичната община е навредила с бездействието си на жителите на София, както и да я задължи да предприеме незабавни компенсиращи мерки след широко обсъждане с граждани и организации.

“Ако успешно осъдим общината по този иск, това ще даде право на всички потърпевши от мръсния въздух на свой ред да завеждат дела на база подобно решение”, заявяват от “Група за чист въздух”.

От инициативата напомнят, че очакват от новоизбрания зам.-кмет по екологията Йоана Христова да видят реални действия за предпазване на гражданите от замърсяването: да се оповестява адекватна и навременна информация за предстоящи и настоящи замърсявания; да се ограничава движението на автомобили в периодите на замърсяване; да се създадат зони с ниски емисии на вредни вещества; приоритетно да се развива градският транспорт и да се намалят пътуванията с лични автомобили; да се прекратят плановете за изгаряне на отпадъци в Топлофикация и др.

“До този момент всякакви обявени мерки или намерения за борба със замърсяването са бланкетни, неконкретни и изцяло в сферата на пожеланията”, заявяват вносителите и обясняват, че се надяват подобни искове да се заведат и из други градове в страната. 

Столична община има инициативи за доста строг контрол върху автомобилите, които се движат по отношение на спазване на изискванията за екологичните стандарти. „Отново се обръщам към всички да кажа, че освен усилията в градския транспорт и проектите за повече информираност на хората и инициативите, които са предложили и промените да бъдат направени на национално ниво, е важно участието на всички граждани, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на „Обществения форум за Зелена столица", който се провежда днес. Тя припомни, че тази година в София ще тръгнат 60 нови газови автобуса. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини