Англичани пускат безплатен ”Баби бус” в Родопите

Англичани пускат безплатна редовна линия от смолянското село Полковник Серафимово до Смолян и обратно.

Бусът тръгва днес и ще изпълнява курсове по график два пъти месечно - всеки първи и трети вторник в месеца. Инициативата се родила по време на селско събрание, на което семейството англичани Канди и Дънкан Сас попитали местните с какво могат да им бъдат полезни.

Бабите в селото споделили, че за тях най-важен е транспортът до Смолян, тъй като внуците им не идвали често заради липса на автобус. Също така искали да ходят в областния град на лекар, аптека и пазар. В Полковник Серафимово живеят постоянно 102-ма души, а разстоянието до Смолян е около 10 километра.

Чужденците уважили желанията на възрастните хора и пуснали благотворително бус, който ще превозва безплатно. Линията вече е наречена миловидно "Баби бус". Бусът ще тръгва сутрин от Смолян. След това в 10 часа ще превозва бабите до областния град. В 15 часа ще ги връща обратно в Полковник Серафимово.

Около 15 възрастни хора ще се възползват със сигурност от безплатния бус, тъй като нямат транспорт. Живеят сами, а и са с малки пенсии, разказват в селото.

Семейство Сас имат две къщи, два семейни хотела и малка ферма за коне в родопското село. Както и джипове за сафарита, тъй като развиват планински туризъм. Те са едни от първите заселници чужденци в Полковник Серафимово.

Канди и Дънкан чули за България случайно от наши бояджии в Лондон преди 12 г. Дошли с желание да купят къща на морето, но им се видяло презастроено и така се озовали в Родопите.

Сега в родопското село имоти имат общо 14 семейства англичани и още - французи, германци, белгиец и италианци. Компания на чужденците правят именити българи като поетите Любомир Левчев и Цветан Марангозов, цигуларят Минчо Минчев, онкологът проф. Иван Черноземски и други. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини