Скандалът расте: Срещата Цацаров-Дончев била по време на прокурорска проверка

Главният прокурор Сотир Цацаров е провел неформалната си среща с изпълнителния директор на "Овъргаз" Сашо Дончев, докато дружеството е било обект на проверка от прокуратурата. От съобщението, което в понеделник беше разпространено от държавното обвинение за образувано разследване срещу членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), става ясно, че то е по сигнал от 16 януари. 

В съобщението се посочва, че предмет на разследването е и вливането на търговски дружества в "Софиягаз" (впоследствие "Овъргаз мрежи" АД), което е станало през март 2015 г. Прокуратурата ще проверява дали действията на КЕВР не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта.

Това означава, че обект на проверката в този момент са били дружествата, свързани с Дончев и на преден план излиза въпросът редно ли е главният прокурор да се среща с него. Само няколко дни след постъпилия в прокуратурата сигнал, е жалба на "Овъргаз" в КЕВР срещу държавната „Булгартрансгаз“ ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до газохранилището „Чирен”. В интервю за телевизия BiT Дончев заяви, че на срещата с Цацаров той попитал главния прокурор дали за това го е извикал.

Според юристи в случая със срещата на Цацаров-Дончев, ако се вярва на твърденията на бизнесмена, главният прокурор е престъпил поне два текста от Наказателния кодекс: чл. 169 б, който предвижда до три години затвор или глоба, ако чрез заплаха се попречи на лице да осъществи конституционните си политически права (по обясненията на Дончев Цацаров се е интересувал защо бизнесменът симпатизира на партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България") и чл. 145 а - за разпространение на информация, събрана чрез СРС, за което също са предвидени три години затвор.

Заради скандала шестима членове на ВСС поискаха на заседанието в четвъртък да бъде разгледано искане за проверка по случая. Посредник на срещата е бил пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Преди да стане главен прокурор Цацаров беше шеф на Окръжния съд в Пловдив, което би обяснило и познанството между двамата. 

"Надявам се капанът срещу главния прокурор да щракне за тези, които го подготвиха", каза преди дни премиерът Бойко Борисов по повод срещата. От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров се защити, като заяви, че не той, а Дончев му е оказал натиск. В позиция на Цацаров се загатва, че поведението на Дончев може да се тълкува и като опит за вмешателство в бъдещи разследвания на прокуратурата:

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини