Групата за натиск пита министъра колко от парите от КТБ са върнати

Представителите на Нова Република Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев внесоха заявление по Закона за достъп до обществена информация до служебния министър на финансите Кирил Ананиев. Със заявлението си те продължават с инициативата си за отчетност и публичност на синдиците в Корпоративна търговска банка, започната в рамките на 43-то Народно събрание, където създадоха т.нар. Група за натиск за търсене на истината за „Грабежа КТБ“.

„От страна на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) бяха изказани твърдения, че е необходима вътрешна проверка на работата на квесторите на КТБ. Дали и на какво основание в техния мандат са допуснати огромен на брой и суми цесии и прихващания. Също така кои и по какви критерии от тези прихващания са оспорени пред съда. Дали всички най-големи прихващания са оспорени или е извършена селекция. Ако съществува такава селекция, е важно да бъде обосновано по какви критерии е направена и кой е одобрил тези критерии. Дадено ли е съгласие от страна на Министерство на финансите кои прихващания да бъдат оспорени и кои не“, напомнят още представителите на Нова Република.

Във връзка с предходните зададени въпроси тримата напомнят още, че за повече от 2 години са върнати под 5% от масата на несъстоятелността на банката. Резултати, които според тях са крайно незадоволителни. Именно затова те призовават, ако министърът също счита постигнатото за недостатъчно, да ангажира нова международна разследваща компания, която да бъде ангажирана с връщането на източените средства.

Именно затова Димитров, Славов и Андреев питат:

На колко възлиза масата на несъстоятелността на КТБ към 31.03.2017 година и от какви активи се състои?

Какъв е общият размер на предявените от синдиците на КТБ съдебни искове към 31.03.2017 година и за каква част от тях са наложени обезпечителни мерки – запори на средства и възбрани върху имоти и други?

Какъв е размерът на оценените като несъбираеми кредити?

По какви критерии синдиците са решавали кои прихващания да бъдат оспорени и кои да не бъдат?

Отговорът на министър Ананиев се очаква през следващата седмица, когато изтича 14-дневният законов срок.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ил
    Илия
    0 0
    17:26, 12 апр 2017
    Върнатото е едно нищо, в сравнение с двата милиарда, които Цецо Мустака отмъкна.
  • 2
    Сп
    Спаска
    0 0
    17:58, 12 апр 2017
    Колко, колко... Николко! Докато Василев не гние в затвора няма да има справедливост.
  • 3
    Па
    Парнас
    1 0
    22:19, 12 апр 2017
    Не съм и очаквал да върнат някакви пари! По-притеснителното е, че три години след фалита на пирамидата КТБ няма нито един осъден, а главният виновник Цветан Василев си живее на свобода и харчи откраднатите милиарди.
  • 4
    Ат
    Атанас Чобанов
    1 0
    22:53, 12 апр 2017
    Каква група за натиск представляват тези трима глупаци? И тримата заслужават затвор!
  • 5
    Ат
    Атанас Чобанов
    0 0
    23:13, 12 апр 2017
    Защо не попитат какво се случва с връщането на Цветан Василев в България? Може би защото не им изнася, нали все пак изпълняват волята на Василев!
  • 6
    До
    Додо
    0 0
    07:35, 16 апр 2017
    Ако прокуратурата не беше дремала две години и бяха арестуравли Василев сигурно всчки пари шаха да върнат.
Последни новини