Тръмп удари Сирия, но "това не е началото на края"

Американските законодатели от двете страни подкрепиха въздушните удари по Сирия и призоваха Тръмп да изясни по-широката стратегия за справяне с конфликта.

"Надявам се, тези удари ще убедят режима на Асад, че подобни действия не трябва да се повтарят", заяви сенатор Марк Уорнър, демократ от Вирджиния.

Но Уорнър, който заяви, че е бил информиран за ударите от директора на Националната разузнавателна служба Дан Коутс, призова Тръмп да изложи плановете си за многостранния конфликт в Сирия .

"Президентът Тръмп многократно повтори, че целта му в Сирия е да я защити [от бойците на Ислямска държава]. Ударите снощи бяха насочени към различна цел", каза той в изявление. "Президентът Тръмп трябва да формулира последователна стратегия за справяне с този сложен конфликт, защото последиците от погрешна стъпка са тежки."

Председателят на Комитета за военните служби сенатор Джон Маккейн, който отдавна призовава за по-агресивни действия срещу Асад, заяви пред MSNBC, че "сигналът, мисля, който бе изпратен снощи ... беше много, много важен." Но републиканецът от Аризона каза, че "въпреки ентусиазма, който виждаме тази сутрин, ако мога да цитирам Чърчил, това е краят на началото, не началото на края."

Тръмп, добави Маккейн, трябва да бъде "готов да предприеме други действия", включително за създаване на зони на безопасност в Сирия и по-нататъшното въоръжаване и обучение на антиправителствените бунтовници.

Няколко депутати заявиха, че Тръмп трябва да потърси одобрението на Конгреса, ако реши да предприеме допълнителни военни действия в Сирия. Сенатор Марко Рубио, републиканец от Флорида, каза, че ударите в Сирия са съобщение до други американски противници като Северна Корея. "Мисля, че е дошло време за някои от тези страни, да бъдат малко притеснени от нас, не ние винаги да се тревожим за това, което те биха могли да направят", заяви Рубио пред Fox News.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните, участващи в сирийския конфликт, към сдържаност, за да се избегнат страданията на хората на Сирия.

"Давайки си сметка за риска от ескалация, аз апелирам за сдържаност, за да се избегнат всякакви действия, които биха могли да задълбочат страданията на сирийския народ", каза той в изявление.

По-рано Русия призова за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Ники Хейли, посланик на САЩ в ООН, заяви, че САЩ настояват, да проведе  открито извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, така че "всяка страна, която реши да се защити зверствата на режима в Сирия ще трябва да го направи при пълна видимост пред обществото, така че целият свят да чуе."

Руският премиер Дмитри Медведев написа:в пост, че руско-американските отношения са абсолютно разрушени. Той определи американските удари като "добра новина за терористите".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини