ЕС мълчи за US ударите в Сирия

Европейският съюз все още не е излязъл с единна позиция във връзка с едностранните военни действия на САЩ в Сирия, предава кореспондентът на БНР в Брюксел.

Конкретен коментар по темата отказват и от НАТО. От централата на Алианса информираха, че секретарят на САЩ по отбрана е уведомил генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг още преди провеждането на ударите. От НАТО отказват обаче да коментират по същество и препращат към американското правителство.

Припомняме, че САЩ изстреляха 59 крилати ракети "Томахоук" срещу сирийската военна база в Шайрат край град Хомс около 3:40 часа българско време. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че атаката е отговор на използването на химически оръжия в Идлиб на 4 април.

В Брюксел се очаква скоро да има изявление на шефа на европейската дипломация Федерика Могерини. Говорител на европейската дипломатическа служба обясни, че екипът на Могерини цялата нощ е следил развитието на ситуацията. В момента тя координира следващите действия на съюза със столиците и е в контакт с ООН и правителството във Вашингтон.

Външните министри на Великобритания и Франция вече са дали подкрепата си за Белия дом. Към момента обаче единна позиция на 28-те правителства на съюза не е координиран. Кореспондентът на националното радио припомня, че до момента тя винаги е била, че военни решения на конфликта в Сирия няма.

Дипломатическите усилия на ООН за примирие на режима на Башар Асад с бунтовниците срещата подкрепата на ЕС. Само преди ден бяха събрани милиарди евро хуманитарна помощ за пострадалото население.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и този на Европейския парламент Антонио Таяни също не коментират едностранното действие на САЩ.

Евродепутати междувременно лансират в интернет петиция с призив Таяни да забрани достъпа на зам.-външния министър на Сирия Айман Сусан до сградата на Европейския парламент. Лидерката на зелените Ребека Хармс подкрепи петицията.

В Туитър пък латвийският евродепутат от външната комисия и бивш външен министър на Латвия Артис Патрикс написа, че бомбардировката срещу Асад причинява сериозни главоболия на Кремъл, който досега си мислел, че сам може да диктува ситуацията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини