Борис Джонсън: Суверенитетът на Гибралтар ще остане без промяна (видео)

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че "суверенитетът на Гибралтар" ще остане "без промяна" при пристигането си на срещата на външните министри от ЕС в Люксембург в понеделник.

Министърът заяви, че суверенитетът "не може да се промени без изричното съгласие на подкрепата и на народа на Гибралтар и Обединеното кралство", и че "няма да се промени".

Кризата възникна след като Съветът на Европа даде право на вето на Испания по въпроса за бъдещите отношения на Гибралтар с Европейския съюз. Премиерът Тереза Мей ще тръгне на война за Гибралтар по същия начин, по който Маргарет Тачър го направи за Фолклендските острови, каза вчера бившият министър-председател на Великобритания Майкъл Хауърд. Не може да се поставя под въпрос, че британското правителство твърдо ще застане зад Гибралтар, чието население категорично в два реферлендума е заявило, че не иска да живее под испанско управление,  подчерта той.

Правителството в Мадрид ще има думата за това дали споразуменията с Великобритания да се прилагат за Гибралтар след „Брекзит”, според насоките на ЕС, които бяха представени в неделя. Документът трябва да бъде гласуван на срещата на европейските лидери на 29 април.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини