Общинският съвет в Копривщица: Тиражира се лъжа, никой не иска промяна в статута на града

Общинският съвет в Копривщица не е искал промяна на статута на града, а промяна на думите в документа на Общия устройствен план на града.

Става въпрос за наименованието "археологическо-исторически резерват" и предложение то да бъде заменено с актуалното според тях спрямо Закона за културно наследство "Недвижима културна ценност" в категория "Историческо селище".

Това стана ясно днес на дискусия на тема "Унищожава ли се Копривщица или не?" от председателя на общинския съвет в Копривщица Рашко Христов. 

По негови думи общинския съвет генерира предложения, които да допълнят документа, без да променят по никакъв начин специфичните правила и норми, засягащи паметници на културата.

"Ставаме свидетели как една откровена лъжа се тиражира и създава неадекватни реакции. ГЕРБ заплаши с екзекуция своите съветници от града, ако не отменят т. нар. скандално решение. Хора и политици коментираха без да са наясно за какво точно става дума. Не е ли работа за общинския съвет да обсъжда и предлага решения за добруването на населеното място. Няма ли институции, които да решат това?", допълни той.

Предстои решенията от заседанието от 17 март ще бъдат върнати за преразглеждане от кмета на Копривщица Генчо Герданов. 

"Ще го предложа за гласуване в дневния ред, всеки общински съветник трябва да гласува по съвест", заяви Христов.

На дискусията присъства и бизнесменът Радослав Йовков, който бе обвинен в това, че е оказал натиск върху общинарите за промяна в статута на града.

"Никъде не е станало въпрос за отменяне на статута", допълни той, "град като Копривщица винаги трябва да остане с този статут. Статута не пречи на инвестиционните ми намерения."

"Ако не се направят нови проекти, които да са съобразени с визията на града, той със сигурност ще бъде загубен. Единственото развитие, което сега се предвижда, е да бъдат разширени гробищните паркове. Всички точки в решението са съобразени само и единствено с това Копривщица да се запази и развива", заяви той.

Кметът на Копривщица Генчо Герданов каза, че не е алармирал в централата на ГЕРБ по казуса. Според него хората от спечелилата парламентарните избори партия са "интелигентни и четат всички документи".

"Думата Копривщица е свещена. Трябва да излезем с ясната позиция дали ще се помага на Копривщица от всички институции. 50% от жителите живеят от туризъм, а останалите - от земеделие и животновъдство", заяви той и допълни, че градът се нуждае от финансова подкрепа. 

"Ако в общинския бюджет влизат целево всяка година по 400 000 лева, Копривщица ще светне", заяви кметът и допълни, че град с тава историческа стойност трябва да се третира като населено място с 15 000 души, а не като такова с 2200, каквото е Копривщица. Според него така на града ще се обръща повече внимание от страна на институциите. 

Въпреки че 50% от населението на града се изхранва от туризъм, според Ботьо Чилов, председател на комисията по туризъм в Копривщица, условията за туризъм в града са лоши. 

"Спряха ни водния цикъл, нямеме инфраструктура, няма канализация. Хотелиерите треперят. Никоя институция не се погрижи за проблемите на Копривщица, заяви той, града не получава нищо, а се изисква от нас да го поддържаме".

По негови думи хотелиерите в града "треперят" всяка вечер от това дали ще спре тока или водата. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини