Първият водороден влак направи първото си пътуване

Изображение 1 от 2

    Първият в света влак с водородно задвижване наскоро нарправи дебютното си пътешетвие, достигайки над 75 км/ч по тестова отсечка в Залцгитер, Германия. Той направи първия си пробег без пътници.

    Влакът Coradia iLint с нулеви емисии оставя само водни пари след себе си. Той е напълно безшумен и включва много различни иновативни елементи, които обелкчават движението му по трасето, най-вече свързани с интелигентото, динамично управление на енергията. Влакът е конструиран на базата на обикновен дизелов влак и е предназначен за движение по традиционни, неелектрифицирани линии.

    „Този тестов пробег е значим момент за опазването на околната среда и техническите иновации“, каза Дидер Пфлегер, вицепрезидент на Alstom за Германия и Австро – компанията, произвела влака. „С пускането на Coradia iLint и технологията на горивните клетки Alstom става първият железопътен производител, който предлага алтернатива с нулеви емисии на влаковете за масов транспорт. Днес нашата нова задвижваща система, досега успешно доказана на тестовото трасе, се използва във влак за първи път – важна стъпка към чистата мобилност в Европа“.

    Макар че „белите“ изпитания на влака при Залцгитер достигнаха само 75 км/ч., при изпитанията в Чехия видял влакът е развил 144 км/ч. Самият водороден газ, използван за тестовете на влака, е по същество отпадъчен страничен продукт от промишлени процеси, но компанията има планове да използва вятърна енергия за производство на водородното гориво, което ще е необходимо в бъдеще.

    Източник: greentech.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини