Осигурени са 20 млн. лв. за заплащане на ваксини

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 20 млн. лева. Средствата са предназначени за заплащане на ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар за 2017 г. Те ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

Имунопрофилактиката е най-ефективният начин за предпазване от заразни болести. Изпълнението и финансирането на Националния имунизационен календар е важна част от държавната здравна политика, тъй като осигурява превенция срещу редица сериозни заболявания като туберкулоза, тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, хепатит Б, кримска хеморагична треска, бяс, морбили, паротит, рубеола и др.

По бюджета на Министерството на здравеопазването за 2017 г. не е осигурено пълно финансиране за нуждите на задължителната имунопрофилактика в страната, което очертава реален риск ведомството да не може да сключи договори за закупуването на всички необходими ваксини и биопродукти за задължителните и целеви мероприятия. Предвид социалната значимост на този въпрос, с приетото постановление правителството предприема действия по осигуряване на необходимия финансов ресурс.

Източник: asenovgrad.net

Коментари в сайта

Последни новини