Холандия гласува за парламент

В Холандия се провеждат избори за парламент. 

Според последните проучвания либералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте е с приблизително равни позиции с Партията на свободата на яростния противник на исляма Герт Вилдерс. 

Социологическите проучвания сочат 16.6% подкрепа за Рюте и 14.3% за Вилдерс. 

Крайнодесният Вилдерс настоява Холандия да излезе от ЕС, а Рюте е на мнение, че това би довело до хаос в страната. 

В изборите участват 28 партии, като 14 от тях имат шанс да влязат в парламента. Партията, която победи, вероятно ще трябва да състави многопартийна коалиция, за да управлява.

Изборите в Холандия се провеждат на фона на влошените отношения на страната с Турция, след като холандските власти не позволиха участието на турски министри в митинги на територията на страната в подкрепа на референдума за президентско управление в Турция. 

И партията на Рюте, и тази на Вилдерс успя да извлече дивиденти от обтегнатите отношения с Турция. Преди скандала подкрепата за Вилдерс спадаше постоянно от декември насам, но в последните дни тя отбеляза увеличение. 

Дипломатическият скандал се оказа плюс и за премиера Марк Рюте, тъй като му даде възможност да се покаже като активен и енергичен ръководител на правителството. Скандалът успя да повиши подкрепата за Рюте въпреки неодобрението за него заради неспазени обещания през втория му мандат. 

След първия пряк дебат между Рюте и Вилдерс в понеделник холандците обявиха за победител Рюте. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини