Турция смята да подаде жалби против Холандия в ООН, ОССЕ и Съвета на Европа.

Турция смята да подаде жалби против Холандия в ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвета на Европа.

Това съобщиха турски дипломатически източници, цитирани от РИА Новости и БТА.

Пред трите организации Анкара ще твърди, че Холандия нарушила положения от Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече заяви, че ще изправи Хага пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради забраната за турски министри да говорят на митинги в холандски градове.

Преди да се насочи към авторитетни международни инстанции, Анкара вече обяви едностранни мерки против Холандия, с която над половин век е съюзник в НАТО.

Рюте: Санкциите не са толкова лоши
Холандският премиер Марк Рюте обаче заяви днес, че турските санкции "не са толкова лоши", но са некоректни, тъй като холандците имат повече основания да са гневни, предаде Ройтерс.

Санкциите предвиждат замразяване на всички дипломатически връзки, но не и икономическите отношения.

От друга страна продължава да ми е странно, че в Турция говорят за санкции, когато виждате, че ние имаме причини да бъдем много гневни за това, което се случи през уикенда, заяви Рюте.

В събота холандските власти попречиха на двама турски министри да агитират пред турската диаспора в страната да гласуват с "да" на референдума в Турция на 16 април (за повече власт на Ердоган).

А правителството на Рюте бе разгневено от това, че турският президент нарече холандците нацисти.

В Ротердам можело да се стигне до стрелба
Кметът на Ротердам заяви, че холандските сили, изпратени в събота вечерта при турското консулство, са имали разрешение да открият огън, ако е необходимо, предаде Асошиейтед прес.

Ахмед Абуталеб каза това в тв предаване снощи. Той мотивира изпращането на силите с безпокойства, че охраната на турската министърка може да е въоръжена.

В събота холандските власти експулсираха турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая.

Абуталеб заяви, че е било важно да се гарантира, че "ако се стигне до провокация, ние ще сме шефът".

Турските медии широко отразиха твърдата намеса на холандските власти против протестиращи пред консулството в Ротердам турци, в която бяха използвани водни струи и кучета.

И в Антверпен без турски митинг
Кметът на Антверпен Барт де Вевер е забранил предвиден за петък митинг на турската Партия на националистическото действие (ПНД), съобщават медии в Белгия, цитирани от БТА. Забраната е заради становище на полицията, че подобна проява е заплаха за обществения ред.

Досега Холандия, Германия и Австрия се противопоставиха на подобни турски събирания.

Белгия решаваше различно за отделните случаи, а Франция даде възможност проявите да се състоят.

Турция готви 15 масовки в Германия
Турция се кани да организира още редица прояви на турски политици на територията на Германия, предаде ТАСС, цитирайки в. "Билд". До края на март турските власти планират 15 мероприятия в Германия.

Анкара планира прояви в големи градове в провинция Северен Рейн - Вестфалия, както и в Берлин, Щутгарт и Хамбург. Предвижда се да участват сегашни и бивши министри, депутати, водещи политици.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    3 0
    16:06, 14 мар 2017
    Аборигени.
  • 2
    61
    61
    0 0
    22:57, 14 мар 2017
    Тези наглеци не спират да се бутат там където не им е работата . Да си седят в анадола , на никой не му пука за население негодно за интеграция . Но какво да се очаква от глава наподобяваща тухла четворка !
Последни новини