Ужасяващо точно пророчество на Бел отпреди 100 години

За нас Александър Бел е създателят на първите телефони, с това си изобретение той влиза в историята. Оказва се, че още преди век обаче, изобретателят е обмислял въпросите, свързани с парниковия ефект, изкопаемите горива и алтернативните източници на енергия. Само век е бил необходим, за да навакса човечествето до неговата мисъл. Глупавите ние.

През 1917 година в статия, написана за списание National Geographic, Бел прави зловещо точна прогноза за необузданото използване на изкопаемите горива, а по-късно спекулира, че Земята ще се превърне в "гореща къща".

Според биографията на Бел, написана в съавторство от правнука му, група учени обсъждали възможните глобални последици от замърсяването на въздуха преди повече от век: "Няколко учени, които помислиха и за замърсяването на въздуха през 1917 г.,  бяха убедени, че по-мръсен въздух би означавало охлаждане на климата, тъй като ще спре топлината на слънчевите лъчи, пишат през 1977 авторите на биографията.

"Ние ще загубим част от топлината на Слънцето", е цитиран да казва Бел , "но ще задържим повече от топлината на Земята, която обикновено се излъчва в космоса."

"Аз съм склонен да мисля, че ще има някакъв вид парников ефект. ... Крайният резултат е, че парникът ще стане горещ."

Приписват на Бел измислянето на израза "парников ефект", но се оказва, че тя е била използвана почти десетилетие преди тези разсъждения, от английския физик Джон Хенри Пойнтинг.

Преди 100 години, през 1917 г., Бел е помолен да говори пред дипломанти във Вашингтон, окръг Колумбия, където той се възползва от възможността да говори по множество проблеми пред света в този момент. Като например как да се вземе топла баня в 2 часа през нощта, и "Може пощенски марки да се използва при транспортиране на хора?"

Редактираната реч е публикувана в списание National Geographic по-късно същата година. В нея Бел прогнозира, че няма хората да спрат да използват въглища и петрол докато находищата буквално не се изчерпат.

"Въглищата и петролът се добиват все повече и са стриктно ограничени по количество. Можем да вземем въглища от мината, но никога не можем да ги възстановим. Можем да привлечем петрол от подземни резервоари, но никога не можем да ги напълним отново," казва той ,

"По отношение на въглищата и петрола, годишното потребление в света е станало толкова огромно, че сега наистина можем да определим колко ни дели от изчерпването им. Какво ще правим, когато нямаме повече въглища или нефт!"

Оказва се, че преди сто години Бел е един от защитниците на възобновяемите източници на енергия. Той насочва вниманието към приливите и енергията от морските вълни, "които все още не сме се научили да използваме", и "на слънчевите лъчи като директен източник на енергия". Бел дори скицира покривни соларни устройства през 1914 г. 

"Всеки град има огромно пространство на покривите, изложени на слънце",  е цитиран да казва той. "Няма причина, поради която ние не трябва да използваме покривите на къщите си, за да инсталираме соларни апарати за улавяне и съхранение на топлината, получена от Слънцето"

"Слънчевата топлина, както топлината преминаваща през комините, представлява отпадъчен продукт. Ние го имаме, но не го използваме. И след това роптаем срещу цената в сметката за въглища".

Дотук Бел изглежда като истински пророк. Не във всичко, написано в речта му отпреди сто години, това е така. Стигаме и до любимия алтернативен енергиен източник на Бел - алкохолът, който той смята за "красиво чисто и ефективно гориво". Бел препоръчва употребата на алкохол, направен от дървени стърготини и царевичак като лесно достъпен източник на биогориво, и прогнозира, че:

"Светът най-вероятно ще зависи от алкохола все повече с течение на времето и по-голямо поле на дейност се отваря за инженерите, които ще променят нашите машини, за да може алкохолът да се използва като източник на енергия."

Въпреки големите постижения в производството на етанол за гориво, все още не са достигнати особени резултати до момента. И все пак... Ако Александър Греъм Бел можеше да види света през 2017, вероятно би бил объркан и ужасен колко точни са били прогнозите му.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини