Отец Кортези, който приюти бежанци си тръгва от България

Католическият свещеник на Белене Паоло Кортези, който преди дни беше заплашен със смърт заради помощта си към бежанци, обяви, че си тръгва от България.

Причина за решението на отец Кортези са заплахите към него и църквата му, след като покани в Белене четиричленно семейство легални сирийски бежанци.

Решението му обаче предизвика недоволство и протест след част от жителите на града, начело с общинския съветник Красимир Тодоров, според когото той трябвало да пита местните граждани дали са съгласни с настаняването на мигрантите.

Тогава свещеникът обясни, че не го е направил, защото законът не го изисква.

"Това е все едно един човек да отиде в Плевен, например, да наеме апартамент, да подпише договор – той няма да пита всички плевенчани съгласни ли са да живее в града им”, коментира той.

От общината контрираха, че сирийците - съпрузи с две големи деца, са пропуснали двуседмичния срок да подадат заявление за адресна регистрация. Бежанците обаче сами напуснаха заради натиска.

Сега отец Кортези съобщи в профила си във Фейсбук, че напуска страната. Публикуваме посланието му без редакторска намеса:

„Скъпи приятели!

Благодаря за вашата подкрепа през последните бурни дни. Мойте началници са решили да ми приберат в Италия. OBBEDISCO! (подчинявам се - итал. език).
Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест, невиннен. Следвал съм моята съвест, моята вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на Република България. Терсих да защитавам невинните, достойни, образовани, честни, любесни, скромни и уплашени, под заплаха и малтретирани сириици.

Това не е политика. Това не е гордост. Това нищо друго е изсвън съвест, вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на България. Не успях, не успяхме: Бог да ме прости. Не знам къде ще ме води Бог... ще видим.

Довиждане и успех. Продължавайте вие (за сега) битката за истината, за справедливостта, за паметта, с чест и дигната глава. Няма да се подчинявайте на никой. Не се страхувайте и не се зрамувайте никога да се борите за доброто, за истината, за ценностите.

Смелостта на нашите българските мъченици Евгений, Павел, Камен, Йосафат, Флавян и Фортунат да ви покаже път.

Чао!

Преди дни, когато избухна скандалът в Белене, Католическата църква у нас защити Кортези в специално изявление, в което се казваш, че всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност, има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее, особено когато по законен път е получил нужните документи за това.

Междувременно църквата спря помощите си за Белене, които възлизат на около 100 000 лева годишно, а отец Кортези отмени богослуженията в храма.

Сега, след като той обяви, че напуска България, от църквата уточниха пред bTV, че това не е решено окончателно, засега е извикан в Италия, за да се изясни цялата ситуация. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини