Все още не е ясно дали планетите около TRAPPIST-1 са обитаеми

Изглежда че поне две, ако не е и всичките 7 планети в слънчевата система TRAPPIST-1 са изгубили атмосферите си в резултат на радиацията излъчвана от звездата около която обикалят. Всичко това означава, че е малко вероятно на повърхността им да има вода, а следователно и живот.

Но не бързайте да се разочаровате, защото в същото време учени, изследващи емисионните спектри на TRAPPIST-1, откриха доказателства, че звездата може би е твърде млада и по тази причина не е имала време да разсее атмосферите им, което означава че все пак не бива да губим надежда, че на някои от тези отдалечени светове съществува живот.

Астрономи от Университета в Женева сравнили два вида радиация излъчвана от ултра студената звезда джудже TRAPPIST-1 и стигнали до извода, че звездата не изглежда твърде стара.

Това повдига въпроса какво количество атмосфера се е задържало над повърхността на скалистите планети.

За тези от вас, които са пропуснали новините, TRAPPIST-1 е звезда на 39 светлинни години от Земята. Миналата година стана ясно, че около нея обикалят поне 3 планети. По онова време откритието не изглеждаше толкова забележително. Миналият месец обаче НАСА оповести сензационна новина - около TRAPPIST-1 обикалят 7 скалисти планети, а звездната система вече бе определена за сестра на нашата Слънчева система.

Смяташе се, че поне няколко от тези планети се намират в т.нар обитаема зона, което означава че на повърхността им би могло да има вода, а следователно и живот.

Въпрос на време обаче бе да се появят и лошите новини. Всички признаци за това бяха налице.

Планетите обикалят толкова близо до звездата си, че едната им страна е непрекъснато обърната към слънцето, а другата тъне в постоянен мрак.

Едва миналия месец научихме, че най-близката ни позната планета извън Слънчевата система, орбитираща около Проксима Кентавър, представлява просто парче оголена скала, лишено от всякаква атмосфера, вследствие на радиацията излъчвана от червеното джудже.

В тези случаи, радиацията от звездата йонизира газовете в атмосферата на планетата, позволявайки на слънчевия вятър да разпръсне частиците от повърхността.

Миналата година, астрономите допуснаха че TRAPPIST-1 е още една темпераментна звезда, като изчислиха, че вътрешните планети вероятно са изгубили вода, равняваща се на 15 земни океана в резултат на унищожителния ефект на слънцето.

В рамките на най-новото изследване, астрономите сравнили два вида радиация, излъчвана от звездното джудже: рентгенови лъчи от короната и ултравиолетова светлина, наречена Лайман-алфа-радиация, излъчвана от водородните атоми в хромосферния слой, точно под короната.

Изглежда, че TRAPPIST-1 излъчва два пъти по-малко Лайман-алфа радиация от Проксима Кентавър, нещо което не е изненада, като се има предвид, че е далеч по-студена звезда.

Двете звезди обаче излъчват еднакво количество рентгенови лъчи, което се приема за изключинелно странно, при положение, че и двата вида лъчения намаляват с времето, при това рентгеновото далеч по-бързо.

Фактът че TRAPPIST-1 излъчва близо 3 пъти по-малко Лайман-алфа радиация от рентгеновото лъчение, означава че звездата е сравнително млада – на около половин милиард години.

Звездата се върти бързо, което също потвърждава хипотезата, че не е чак толкова стара.

Като се има предвид, че радиацията вероятно е разрушила атмосферите на вътрешните 2 планети в рамките на 1 до 3 милиарда години, на останалите планети от звездната система ще им отнеме между 5 и 22 милиарда години да изгубят своите. Това означава, че все пак е възможно на някоя от тези скалисти планети да има течна вода.

Допълнителна надежда дава и фактът, че разстоянието между планетите допуска вероятността те да са мигрирали по-близо до слънцето от външната част на системата, което означава че са били изложени на унищожителния ефект на радиацията за по-кратко.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини