КЗП: Никога не вземайте заем на първа среща

Консултирайте се с Комисията за защита на потребителите преди да изтеглите бърз заем, посъветва председателят ù Димитър Маргаритов в интервю за тв "Европа". Добър съвет може да се получи и от регистрираните от БНБ лица в банковите или небанковите институции.

Дори докато разговаряте с търговеца, който ви убеждава, ако нещо не ви е ясно, може да поискате от него да бъдете консултирани с такова лице. "Винаги съветваме хората да не се доверяват на първата срещната обява, а да съпоставят условията, които и други търговци биха могли да им предоставят”, каза той.

Маргаритов напомни и как можем да се предпазим от неизгодни условия при вземането на кредит сред новата вълна обяви за бързи заеми, които периодично се появяват в градската среда.

„В този кратък текст, няма как нещо да не е наред. Но зад това, което се съдържа в него, нещо може да не е наред."

Затова когато потребителят иска да получи кредит и види такава обява, задължително след като се обади на този телефон и разбере кой стои зад него, да провери дали това е лицензиран от БНБ търговец, който има право да предоставя такива заеми. Така, ако впоследствие възникне някакъв проблем, ще има механизми за защита, съветва председателят на КЗП.

„Когато решите да получите кредита, или трябва да посетите офис на този търговец, или по интернет той да Ви предостави условията. На европейско ниво със законодателната рамка е въведен т. нар. стандартен европейски формуляр, който представлява бланка с точно определени реквизити. Там трябва да се съдържат всички съществени условия и най-вече финансовите параметри – сумата, която ще получите и тази, която трябва да върнете. Ако някой Ви каже по телефона, ще Ви преведа 2000 лв. по сметка, която ми кажете, и след два месеца ще ми върнете 2500 лв., не трябва да се доверявате. Има лица, които спекулират с това, впоследствие започват да упражняват натиск, включително злоупотребяват с имуществото на хората”, предупреди Маргаритов.

През 2015 г. и 2016 г. КЗП е проверила общите условия на всички лицензирани небанкови финансови институции. Неравноправни клаузи са установени при всички. 8 са отказали да ги отстранят и Комисията е завела срещу тях колективни искове в съда.

„Най-честите случаи са липса на важна информация във формуляра, когато се предоставя на потребителя. Например, не се съобщава, че ако в рамките на три дни от сключването на договора трябва да предоставите поръчител. Ако не го направите, Ви взимат такса, която се равнява почти на размера на кредита”, илюстрира председателят.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    1221
    1 0
    13:45, 8 мар 2017
    Даааа и коя баба ще проверява формулярите и дали е регистриран в бнб????
Последни новини