Панов иска наказание за съдийка заради Ценко Чоков

Председателят на ВКС Лозан Панов предлага наказание за съдийка от Спецапелативния съд заради разпределението на делото за мярката за неотклонение на Ценко Чоков

На днешното заседание на Висшия съдебен съвет Панов съобщи, че ще внесе предложение за дисциплинарно производство срещу съдия Даниела Врачева.

Повод за това е доклад за работата в спецсъдилището, който показа отклонение от практиката при определянето на съдебния състав, който да прецени да освободи ли от ареста кмета на Галиче и сина му Мартин Чоков. Оказа се, че председателката на съдебния състав е била в болничен, когато е била избрана, което е в нарушение на правилата. След това тя и колегите й пуснаха Чоков-старши срещу 10 000 лева гаранция, но по-късно други техни колеги отново го върнаха в ареста.

Резултатите от проверката бяха оповестени миналата седмица, а днес 8 от членовете на съдийската колегия поискаха Лозан Панов да обясни какво пише в него, предаде БТА. 

Стана ясно, че по време на случайното разпределение на делото временната шефка на съда Даниела Росенова е била в отпуск. Замествала я е Даниела Врачева, която извършила жребия. Сред избора на докладчика, Врачева по свое усмотрение определила кои други двама съдии да влязат в състава. 

Някои от членовете на ВСС обаче не сметнаха, че е важно обсъждането на доклада да стане още днес. Галина Карагьозова заяви, че не вижда никаква спешност. Тя даде пример със ситуацията, разиграла се миналата седмица, когато колегата й Калин Калпакчиев предложи две допълнителни точки – за независимостта на съдии и за избора на нов състав на ВСС, но мнозинството реши, че няма да ги разглежда тогава. 

"Както се оказва, извън 8-те вносители, останалите членове на колегията изобщо не подозираме за внасянето на точката. Тя излиза извън рамките на една нормална комуникация с председателя на ВКС - този менторски тон, назидателен, с подтекст, че председателят на ВКС няма да си изпълни задълженията, е недопустим. Но ние в момента не сме готови да ги разглеждаме. Не виждам каква е тяхната спешност", заяви Галина Карагьозова, цитирана от "Правен свят". 

Калпакчиев пък каза, че това е маниер на работа на част от кадровиците, а отношението към председателя на ВКС показва трайно тяхно поведение, което е "недостойно за върховен кадрови орган". Той призова членовете на ВСС да сблъскат позициите си "без лицемерие, скрити средства и мръсна война". 

Галя Георгиева възрази на тона на Калпакчиев, а Димитър Узунов се присъедини към нея. 

След кратка дискусия с обострен тон обаче, предложителите оттеглиха внесената от тях допълнителна точка и се съгласиха тя да бъде разгледана на следващо заседание.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини